Jó hírek, a következő generációs WRX manuális váltót kap

Közzétéve:
2018-04-13, 15:56

Az új generációs Subaru WRX persze csak opcionálisan kaphatja a manuális váltót.

Sok benzinagyúnak - köztük nekem is - hatalmas szívfájdalmat jelent a tény, hogy bizony egyre inkább leáldozik a kézi sebességváltók korának. A nagy gyártók egyre inkább hajlanak a teljesen automata, sőt a fokozatmentes sebességváltók felé. Pedig az a vissza 3 vissza 2… Mekkora szerencse, hogy vannak még gyártók, akik igyekeznek életben tartani ezt a csodálatos ember által vezérlendő szerkezetet!

Így tesz a Subaru is, ugyanis a véletlenségből meglobogtatott hírek szerint a WRX visszakapja ezt a lehetőséget. Azért térek ki erre külön, mert a többi modell nem fogja megkapni a lehetőséget sem, hogy kézi váltóval vásárolja meg valaki. Kedves Legacy és Forester őrültek, mondjatok búcsút a három pedálos generációknak. Részvétem srácok.

Subaru WRX 2018 hegyi környezetben

Ez egy örvendetes hír, hogy legalább a WRX-ben lehet majd találni manuális sebváltót, hiszen a Genfi Autószalonon Chris Graham vezérigazgató száját elhagyó mondatok nem igazán ezt sugallták. Az akkori nyilatkozat szerint a kézi váltó napjai meg voltak számlálva a Subarunál, hiszen összeegyeztethetetlennek bizonyult a vállalat aktív biztonságtechnikai nézeteivel.

„Nem tudom biztosan, hogy egyáltalán kompatibilis-e a biztonsági rendszer egy manuális sebességváltóval” – mondta Graham.

A közelmúltban azonban a Subaru észak-amerikai vezérigazgatója, Tom Doll elmondta a Drive-nak, hogy csak azért, mert a legtöbb Subaru CVT vagy automata váltóval lesz szerelve, ez nem jelenti azt, hogy a WRX-nek is meg kell engedni ezt a változást.

"A teljesítményközpontú autóinknál, mint a WRX továbbra is elérhetőek maradnak a kézi sebességváltók.”

Subaru WRX STI menetközben fényképezve

Ha lehet adni az észak-amerikai igazgató szavaira, akkor semmi okom másképp vélekedni, mint hogy a WRX-széria szerves részét fogja képezni a manuális sebességváltó, talán még egy maroknyi sportosabb modell is részesül majd a mókából. Ez zene minden a vezetést és nem az utazást preferáló sofőrnek. Ez a lehetőség ajándék azok számára, akik tényleg a vezetési élményért vásárolnak WRX-et!

Az automata váltók, főleg a CVT, tehát fokozatmentes automata váltók gyakorlatilag teljesen elveszik a vezetési élményt és a tapasztalatot. Hatékonyabbnak hatékonyabb, de nincs annál jobb érzés a volán mögött, mint amikor három pedál között táncolhat a lábad, és te döntöd el, hogy éppen mit csináljon alattad a járgány. Soha semmi nem fogja pótolni azt az adrenalin löketet, amit egy jól „kuplungolt” kanyar vagy egy hatalmas visszaváltás utáni lendület okoz, amikor érzed működni magad alatt az autót. Mutassanak egy CVT-t ami ezt tudhatja! Nem tudnak. Nincs olyan.

Szóval lehet ismét elkezdeni lélegezni kedves olvasóim, a Subaru WRX manuális sebességváltót kap. Persze csak ha kéred, és valószínűleg csak átmenetileg, de a lényeg, hogy nem verték nyakon a legendás WRX-szériát és taszították le a nyomorúságos, fokozatmentes automata pokolba. Nehéz is elképzelni egy olyan világot, ahol a WRX-nek nincs 3 pedálja, de szerencsére egyelőre nem kell törni a fejedet rajta.

Forrás:

További autós hírek

A TV2 is foglalkozott a ma esti Tényekben azzal az audissal, aki még szeptemberben hajtott be szabálytalanul a Dunakeszi-Alagi major körforgalomba, majd feltartotta...

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

Kapcsolódó írások

Látványos videó, kis pénzből, Subaruval
2017. május 08.
Itt az élő példa arra, hogy lowbudgetből is lehet menő csapatós videót készíteni, elég hozzá egy vén Subaru és egy megfelelő helyszín
5 nem szokványos boxermotoros autó
2018. július 17.
Ami nem Subaru, Porsche vagy Volkswagen…
A Subaru eltávolítja kínálatából a dízel-erőforrású járműveket
2018. augusztus 23.
A japán autógyártó elsőként az Egyesült Királyságból távolította el eladásra kínált, dízel-erőforrású modelljeit!
A 2020-ban elektromos meghajtással érkezik az új Subaru WRX
2017. december 20.
A következő Subaru WRX ihletet merít az ütős Viziv Performance tanulmányból. Bár elektromos meghajtással érkezik, mégis élmény marad a vezetés.