LouZfer, ördögi Datsun a pokolból – Datsun 240Z

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

1100 dollárért vette Scott Koehler Datsun 240Z-jét, ami kezdetben hiányos, rozsdás volt, de végül egy teljesen egyedi tuningautót épített belőle!

Társszerző: Bolgár Krisztián

Hiszel az ördög létezésében? Bárhogy is legyen, azzal egyetérthetsz, hogy létezik jó és rossz a világban, amik gyakran megmutatják erejüket a valóságban is. Japánban is nagy hangsúlyt fektetnek a jó és a gonosz közti különbségre és tanításokra a sintó, valamint buddhista vallásban, de a csekély számú kereszténység is kiveszi a részét a szigetország hitvallásából.

Japánban azonban nem csak a vallás szól spirituális dolgokról, ugyanis a képregény és sci-fi fanatikus ország egyik legfőbb ismertető jegye a manga. Sokan nem ismerhetik a szó jelentését, de lényegében a manga a japán képregényre használt fogalom. A manga hihetetlen népszerűsége Japánban és a világ többi országában szerteágazó műfajt teremtett, amire persze a tuning és autófanatikus japánok is rátették kézjegyüket.

Shakotan stílusban megépített 240Z

A különleges veterán valódi „menőfaktorát” a köré kialakult kultúra adja, mint például a shakotan stílus

Az egyik leghíresebb autós képregényük a Wangan Midnight, amely egy rakás drifterről szól és autóikkal kapcsolatos életüket mutatja be. A képregényen belüli Devil Z - amely egy driftre épített 240Z - végzett már néhány sofőrjével a történet szerint, de egy újabb versenyre fogják a Datsunt. Scott pedig a történettel inspirálódva megépítette ennek az amerikai verzióját, „LouZfert”.

Az első Z Nissan

Ha nem ismernéd a Z- generációt, akkor egy rövid ismertetés mindenképpen kijár neked. 1969-ben jelent meg az első S30-as Nissan, amely főként a Nissan alternatív márkájának, a Datsunnak volt a legismertebb típusa. A típuselnevezés a Datsun esetében 240Z-vel kezdődött, amely a motor lökettérfogatára vonatkozott (2.4 liter), a Z-pedig a Nissan új sportautó generációjára, a Fairlady Z-re.

A Yoshihiko Matsuo által vezetett japán tervezőcsapat célja egy olyan sportautó létrehozása, amely különleges stílussal, modern teljesítménnyel és relatíve olcsó vételárral rendelkezik. A mérnökcsapatnak ez sikerült is, az USA-ban árult, vele egy kategóriába sorolható sportautóknál olcsóbb vételárral, azonos teljesítmény és újító dizájn mellett.

Egyedi beltér egy Datsun 240Z-ben

A beltér is kapott „anyait, apait”. Egyedi óracsoport, műszerfal, kárpitok és kiegészítők

Nem csoda, hogy a belpiacon túl az USA-ban volt (van) az egyik legnagyobb kultúrája a 240Z-nek. 1974-ben érkezett a 240-es utódja, a 260Z, amely már 2.6 literes sorhatos motort és átalakult karosszériát kapott. Hosszított orr-rész, új lökhárítók és a beltér is modernebb lett.

Az utolsó „hangyász” generáció ’75-’78-ig volt gyártósoron, ez már teljesen az Egyesült Államok piacára „szakosodott”. Megnyújtott lökhárítók, 2.8 literes, Bosch L-Jetronic befecskendező rendszer, amely már leváltotta a Solex karburátoros benzinellátást.

A kupégeneráció reneszánszát éli, az árak folyamatosan kúsznak fel, főleg a 240Z esetében. Az USA-ban is ez a jelenség tapasztalható, így Scott szerencsésnek mondhatja magát, hogy egy nem olyan rozsdás példányt sikerült kifognia.

Amikor a Hot-Rod és a JDM-stílus találkozik

Scott mindig is japán kultúra rajongónak vallotta magát, ami főként a japán tuning- és autóipar miatt alakult ki nála. Tudniillik, Japánban teljesen összefolynak a stílusok és a kultúrák közti határok, ezért lehetséges például az, hogy egy manga inspirálta tuningautó teljesen bevett húzásnak számít.

Az atlantai srác a Burn Unit csapat egyik alappillére, amely crewban minden tag valamilyen ősi JDM-vasat birtokol, hamisítatlan egyveleg stílussal meghintve. Scott 240Z-jét néhány éve kezdték el építeni, amikor a srác büszkén beújította a rozsdamarta hangyászt.

Egyedi LED lámpák egy Nissan S30-on

A modern LED lámpák egészen új látványt adnak az amúgy sem unalmas far számára

A csapat elve, hogy ha egy autóhoz hozzányúlnak, akkor annak mindenképpen saját karaktert kell adni. Ez csak elsőre hangzik egyszerűnek, amikor elkezdődnek a munkálatok már kevésbé. Scott 1100 dollárért vásárolta a hiányos, rozsdás 240Z-t, de csapata biztatta, hogy minden menthető, csak megfelelő mennyiségű idő és inspiráció szükséges egy hamisítatlan karakter létrehozásához.

Művészeti befolyás a Datsunba

Az elképesztő stílusérzéknek köszönhetően Scott egy olyan művészt is felkért autójának épülése során, akit Mr. Totemként ismer az egész keleti-part. A híres graffiti művész Scott felkarján lévő tetoválást (amit első fiának születésének tiszteletére varrt magára) festette fel a méretes motorháztető belső részére.

Számos további változás is történt, a motortér környékén. A gyári sorhatos, karburátoros motort egy 5.7 literes V8-as Chevy blokk váltotta, ami Holley karburátorokat, egyedi leömlőket és kipufogórendszert kapott. Az egyedi szelepfedelek és légszűrőház tovább fokozza a motortér nyújtotta látványt, de a külsőségeket is emeli az RX7-ből származó olajhűtő, amit a shakotan-stílusnak megfelelően kívülről helyeztek fel.

Az autó kasznijának rendbetétele után Scott egy szett JDM szélesítést, Type 1 első lökhárító spoilert, IMSA 3-részes kacsafarok szárnyat és egyedileg készített LED-es fényszórókat, valamint hátsó lámpákat szerzett a matt feketére fújt LouZfernek. A futómű egy készlet T3 állítható futóművel és RCA-val bővült, de a fékteljesítmény is javult egy Toyota 4x4 teljes fékrendszer beépítésével. A felnik egy készlet Prime 5 Star görgő, 15x10 -52 méretben körbe, amiknek eltúlzott mérete indokolt volt a szélesítés miatt.

Egyedi graffiti a motorháztető belsejében

Mr. Totem alkotása, amely a találkozókon is nagy sikert arat. Az egyik legjobb része az autónak

Az arany-fekete shakotan ördögöt Scott úgy érzi, hogy sosem fogja megunni és igyekszik továbbra is kellő figyelmet szentelni a különleges gép számára. Nem tudja, hogy még min fog változtatni, de azt igen, hogy mindig része lesz LouZfer az atlantai tuning közösségnek.

Forrás:

További autós hírek

Egy hét múlva, január 31-én érvényességüket vesztik a korábban vásárolt éves autópálya-matricák. Január 31-én 2,5 millió éves autópálya-matrica jár le,…

A Tamási és Szakály között történt balesetben súlyosan megsérült annak a teherautónak vezetője, aki a 65-ös főúton hajtott egy lakatlan…

Egy elegáns megfordulás tegnap délután a gyorsforgalmin. “Emberünk minden józan észre vonatkozó szabályt feledve, simán bekanyarodott a nem kicsi, jól…

Nagyon sok esetetről tudunk, ahol a lakók konkrétan megmondják: “Ne állj meg itt haver, mert kiszúrom a gumit, meg összekarcolom”…

A jelenlegi adatok szerint egy 33 éves férfi személygépkocsival közlekedett Dorog irányába, amikor egy kanyarban eddig tisztázatlan okból áttért a…

Kapcsolódó írások

2019. november 16.
Minden a Need For Speed-del kezdődött, később az álmok valóra váltak.
Nissan Silvia CSP311
2019. szeptember 01.
A Silvia vérvonala egészen 1964-ig nyúlik vissza, a korai generációkról azonban a legtöbben megfeledkeznek. A driftkirály egykoron még a raliban brillírozott!
Dwayne Ho S30 tuning elölről
2018. október 02.
Ennél az S30-nál a súlyos elmebaj jelei mutatkoznak. Azt hiszem, ezt nevezik igazi fanatizmusnak.
Playmouth Barracuda
2019. augusztus 10.
A Barracuda volt az első kompakt méretű izomautó a világon, a Mustang előtt debütált 1964-ben. Csupán 10 évig gyártották, mégis igazi kuriózummá vált!