Melyik autómárkában halnak meg legtöbben az utakon?

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Érdekes eredményre jutott a g7.24.hu: márkák szerinti bontásban kikérték az üzemben lévő autók számát és a baleseti statisztikákat, majd összevetették a kettőt.

Sok sztereotípia létezik az autós világban. Vannak márkák, amelyek tulajdonosait óvatosnak, míg másokat közveszélyesnek tartanak. Persze magukról az autókról is vannak olyan általános vélekedések, amelyeket nem mindig támaszt alá valós adat, vagy ha valamikor volt is valóságalapja egy általánosításnak, egyáltalán nem biztos, hogy az most is megállja a helyét. Ilyen például, hogy a francia autókkal sok a baj, az olaszok hisztis jószágok, bezzeg a japánok precízek, a németek meg nem sajnálják a vasat, a Volvo pedig biztonságos.

Éppen ezért érdekes a g7.24.hu elemzése, amiben arra keresték a választ, hogy az egyes márkák esetében mekkora az esélye annak, hogy egy balestben személyi sérülés vagy haláleset történik. Legalább ennyire érdekes, hogy azt is sikerült számszerűsíteniük, hogy az egyes márkák esetében mennyi sérülés vagy haláleset történt okozóként, illetve vétlen elszenvedőként.

autóbaleset

2016-ban 301 ember halt meg közlekedési balesetben Magyarországon

A statisztika metodikája viszonylag egyszerű volt, kikérték a KSH-tól és a Belügyminisztériumtól az üzemben lévő autók számát és a baleseti statisztikákat, majd ezeket összevetették. Azokat a típusokat vették csak figyelembe, amelyekből legalább 10 ezer darab fut az utakon, mert ennél kisebb számnál szerintük már egy-egy baleset is torzíthatna az eredményeken.

Ami a halálos balesetek számát illeti, ebben a Daewoo márka szerepelt messze a legrosszabbul, akár vétkes, akár vétlen volt a sofőr: a forgalomban lévő autók számához mérten ilyen típusú járműben haltak meg legtöbben tavaly Magyarországon. A dél-koreai modellt követi az Alfa Romeo, a Seat, a Mercedes és a Honda. Érdekes módon az utóbbi négy márkánál a halálos baleset okozója többnyire az ezt vezető sofőr volt, de közülük is a Seat esetében legrosszabb a mutató.

Arányaiban a legkevesebb halálos baleset a Dacia, a Mazda, a Kia, a Hyundai és a Citroën márkáknál volt, és a Citroën kivételével ez mindig a másik fél hibája miatt következett be. Pontosabban a Dacia kilóg a sorból, ugyanis ilyen márkájú autóval a g7.24.hu szerint nem történt 2016-ban halálos baleset.     

A személyi sérüléssel járó (de nem halálos) balesetek esetében teljesen más a sorrend, itt a Mercedes, a Honda, a MAN, a Daewoo és a BMW van az első öt helyen. A statisztika tartalmazza a tehergépjárműveket is, amiatt kerülhetett be az MAN. Közülük a BMW-nél legnagyobb a balesetet okozó, vétkes sofőrök aránya. A sereghajtó itt is a Dacia, ezt követi a Kia, a Hyundai, a Nissan és a Mazda, itt a hibás és vétlen sofőrök aránya viszonylag kiegyenlített.

A közúti balesetekkel, okaival és következményeivel azért érdemes foglalkozni, mert csak 2016-ban 301 ember halt meg a magyar utakon, ami akkor is nagyon magas szám, ha 2015-hoz képest több mint 50 százalékos volt a csökkenés.  

Forrás:

További autós hírek

Sokszor esett már szó az igazi tahó autósokról. Ők azok a fazonok, akik úgy közlekednek az utakon, hogy lényegében azt…

Karácsony Gergely főpolgármester alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat hozna létre Budapesten, ami a kijelölt területeken a gépjárművek nagy részének kitiltását jelentené. –…

Az oroszországi Szegezsánál vette videóra minden autós rémálmát egy autós – szúrta ki aSzabályosan, nyugodtan haladt, egészen addig, míg észre…

A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya és a Kommunikációs Osztálya 2019. november 11-én egy egész napos programot szervezett Budapesten, a Than Károly…

Tényleg elképesztő anyagokat küldtök mostanság és egyre durvábbak ezek… Ez a felvétel az Árpád hídon készült. Valahogyan a villamos sínekre…

Kapcsolódó írások

Mercedes G-osztály SUV elölről
2019. június 16.
Az Euro NCAP eddigi töréstesztjei alapján ezek az SUV modellek állnak az élen
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
Top 8 Roadster, amit ismerned kell
2018. február 06.
Nyolc roadster, ami nélkül a fogalom mit sem érne! Ikonikus típusok, amelyek hamisítatlan roadster-feelinget adnak. Íme a lista!
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?