2018. május 21. | 00:25

A Mille Miglia 2018 utolsó napján újra jó a hangulat, mindenki mosolyog, hiszen aki Parmáig eljutott, annak az utolsó 350 kilométer már jó eséllyel sikerülni fog.

Parma, reggel 7 óra. Bár nagyon korán van, néhányan már útra is keltek. Hiába csak 350 kilométeres az utolsó szakasz a Mille Miglián, hiba volna alábecsülni, ugyanis mostanra az öreg gépek azért rendesen elfáradtak. Ennek ellenére mintha kicsit megnyugodott volna mindenki, végre megint mosolyognak a versenyzők, hiszen csodát már nem lehet tenni, és ha ügyesek a szerelők és óvatos a sofőr, nagy baj nem történhet.

A felhajtást csak erősíti, hogy két igazi celeb is beugrott az utolsó napra, mégpedig Meghan Markle és Harry herceg, akik a londoni esküvő előtt leugrottak ide kicsit autókázni. Persze ez csak vicc, hiszen tegnap délután fogadtak egymásnak örök hűséget Londonban. Ennyire pedig még ők sem lazák. Ennek ellenére nagy sikert aratott az a két versenyző, akik a hercegi párt ábrázoló maszkban hajtottak ki Parmából. Mindenki mosolygott. Ezen is, de alapvetően már a felszabadultság miatt.

Aki eddig eljutott, az már nagy eséllyel befut délután Bresciába, így mi is kicsit élményautózunk. Bár sajnos Firenze mellett csak elsuhanni van időnk, itt is gyönyörű tájakon megyünk keresztül. Aztán megérkeztünk Monzába, a kultikus versenypályára. Széles mosollyal az arcunkon gurulunk be a többi autó között. Sajnos a pályára nem mehettünk fel, mondjuk a Renault Scenic, amivel a Mille Migliát végigkövettük, nem is erre lett kitalálva. Kíváncsian vártuk, hogy a versenygépek hogyan mennek majd.

Először a több mint 100 „ifi” Ferrari, köztük két magyar, a 308-astól egészen a 812 Superfastig gurult végig a monzai pályán. Volt, aki nyomta nekik rendesen, de a többség inkább csak úriasan mutogatta magát. A visszafogottság nem azért volt ilyen nagy, mert az olaszok elfelejtettek olaszosan vezetni, hanem azért, mert a szabályok szerint óvatosan kell megtenni a kört, ha valaki nem tartja be a szabályt, azt gyorsan kizárhatják. És mivel a fiatal Ferrariknak is volt egy külön versenyük a Mille Miglián, a kizárást csak néhány önmagáról megfeledkező sofőr merte kockáztatni.

Aztán jött a teljes mezőny és mindenki gurult egy kört, majd ebéd és a szokásos délutáni szieszta következett. Ez már félig a verseny vége, így kicsit mindenki kiengedett mostanra. Még 100 kilométerre vagyunk Rámától, de a győztesek már megvannak.

Mille Miglia 2018 - az 1000 mérföld győztesei

Az argentin Juan Tonconogy és Barbara Raffini lett a 2018-as Mille Miglia nyertese, mégpedig egy 1833-as Alfa Romeo 6C 1500 GS-ben, vagyis megint a jó öreg Alfa hozta el a trófeát. A 74 108 pontot szerző páros nem újonc a versenyen, hiszen 2013-ban és 2015-ben már győztek. A második helyet Giovanni Moceri és Daniele Bonetti szerezte meg egy 1928-as Alfa Romeo 65 1500 SS-ben ülve, míg a harmadik a bresciai Andrea Vesco és Andrea Guerini lett, nagyon meglepő módon egy 1929-es Alfa Romeo 6C 1750 Zagato fedélzetén.

A mezőny ugyanoda futott be, ahonnan pár napja elindult. Mindenki átgurult a tribün alatt, egy pacsi, egy érem és irány a nagy parkoló, ahol lassan gyűlnek a kocsik. Itt újra hatalmas a tömeg, mindenki beszél, gratulál, nevet, és persze Brescia polgármestere sem hiányozhat.

Véget ért hát a 2018-as Mille Miglia. Fáradtan, de örök emlékkel indulunk haza, és a hazáig hátra lévő 850 kilométer már meg se kottyan majd.

Tomi hősiesen és balesetmentesen végigvezette a csaknem 3800 kilométeres utat, Imi és Béla szuper felvételeket készített, amit rövidesen majd ti is láthattok, hogy átélhessétek ezt a különleges élményt. Köszönjük, hogy végig kísértetek minket, remélem, sikerült átadnom a hangulatát ennek a pár napnak. Egyszer talán végig tudok majd motorozni a világ legszebb versenyén, legalább kísérőként, mert az tényleg fantasztikus volna

Az Alapjárat helyszíni stábja a 1000 Miglián:

  • Szakszon Imre: operatőr, képmester és rendező
  • Novák Béla Attila: hangmérnök, technikai support
  • Póczak Tamás: Alapjárat PR-Manager, sofőr és társműsorvezető, két lábon járó autóslexikon
  • Müller Attila: szerkesztő, műsorvezető

A Mille Miglia-túra eddigi állomásai:

Eddigi élő adások a Mille Migliáról

Forrás:

  • Alapjárat helyszíni riport

Támogatónk a Renault

Az Alapjárat 2018-as Mille Miglia-túrájához a Renault Magyarország biztosított autót, egy Grand Scenic Bose® Energy 1,3 TCe 160 EDC7-et.

Köszönet érte!

Mille Miglia 2018 - Alapjárat, támogató: Renault Magyarország