2017. december 08. | 17:08

Vajon milyen lehet egy olyan bálna Merci, amely erős, tágas, makulátlan állapotú és mellette még az egyik legmenőbb stílust is magára önti? Macaulay VIP Benze pont beleillik a felsorolásba!

Társszerző: Bolgár Krisztián

Hogyha elgondolkodsz azon, hogy adott településed, ahol élsz mégis miről híres, illetve mikről vannak sztereotípiái, akkor a legtöbb esetben valamilyen negatív jellemzőre vagy jellemzőkre gondolsz. Ez egy emberi szokás, aminek értelmét fölösleges firtatni. De közelítsd meg másként a dolgot. Biztosan csak az általánosan ismert dolgokról, szokásokról vagy látnivalókról lehet híres egy megye, vagy akár egy állam? Nem! Es a legjobb példát az Egyesült Államokból hoztam neked! Az USA 32. tagállama, Minnesota a kanadai határnál fekszik és a legtöbb ember számára (már aki ismeri) a végtelen kukoricaföldek és mezőgazdasági települések jutnak először eszébe. Ők azok, akik nem tudják, vagy nem csak érdekli az a tény, hogy Minnesotában hatalmas autós kultúra alakult ki az elmúlt tíz évben. Gyűjtők, tunerek és autószerelmesek paradicsoma, így nem is csoda, hogy Macaulay is kamatoztatni tudta rajongását 1999-es S500 Benzén.

A gengszterek stílusa a bálna Merci

Egy olyan államban, ahol a lowriderek, a hot-rodok és izomautók rajongói gyűltek össze az évek alatt, ott nyugodtan kifejezheted az autók iránt érzett őszinte vonzalmad. Na és mi a helyzet akkor, ha azt szó szerint szeretnéd kifejezni, tettekkel? Semmi akadálya, hiszen egy ilyesfajta közösség bármilyen perverziót elfogad, még hogyha nem is látja feltétlen értelmét. Szerencsére Macaulay szíve csücske egy olyan stílus, ami világszerte, de főképp az USA-ban is vírusként terjed az elmúlt években. Az pedig a nem olyan rég bemutatott VIP style. A jakuzák alkotta, és később a bosozoku csiszolta stílus manapság bontakozik igazán a tunerek körében és nem feltétlen szükséges hozzá különösebben tehetősebb személynek lenned.
Az óriási bódé alá óriási kerekek dukálnak – a Löwenhart felnik átmérője 20”

Macaulay Mercedese persze kivétel, hiszen a tuner elképesztően rajong a stílusért. Amikor inspirációt szerzett egy eredeti VIP építéshez (azaz egy idősebb európai luxusautóhoz), akkor döntött a W140-es modell mellett. A stílus persze megkötötte a tuner kezét, hiszen csak fekete színben választhatta az S500-at, de kétlem, hogy ez Macaulay-t bármennyire is zavarta volna.

Original VIP, újító tuningmegoldások

A világ egyik legnagyobb VIP rajongója számára magától értetődő, hogy a szeretett stílust illik továbbgondolni, és a szoros (íratlan) szabályok ellenére elvárt a saját világának belecsempészése. Macaulay-nak volt is rá ötlete, de először az elengedhetetlen módosításokon „esett túl”. Japánból érkezett a Wald Design legendás karosszériakészlete, ami tartalmazta a lökhárítókat, a légbeömlőkkel ellátott sárvédőket és a szoknyát. Mivel Maca’ tudta, hogy túlméretezett felnikkel fogja tökéletessé formálni a Benzt, ezért megfelelő mértékben szélesítette ki a sárvédőket, egybedolgozva a Wald kiegészítőkkel. Mindezek után gurulhatott be a luxusbálna a festőkabinba, ahol még három réteg feketét ráhúztak az autóra, „biztos ami biztos” alapon. Miután az autó külseje kezdett összeállni, jöhetett a projekt pikantériája, amire később a tuner ráépítette vállalkozását. Nem másról beszélünk, mint a kreatív LED világítás egy újfajta megközelítéséről. Nem is olyan új a téma, pláne a japán „vipperek” köreiben, hiszen a rendhagyó eleganciát és gengszter külsőt szolgáló nagytestű VIP autókra előszeretettel szerelnek be egyedi integrált LED technológiás hátsó lámpákat, esetleg irányjelzőket vagy a karosszéria és beltér felületén lényegében bárhol.
A gengszter külső itt kezdődik – Macaulay autója szó szerint maffiás (jakuzás)

A különleges ezekben a LED panelekben, hogy feltanítható módon külön vezérlőegység segítségével irányíthatóak, és megfelelő programozás esetén „táncoló” motívumokat alkothatnak. Ahhoz hogy ezt minél jobban el tudd képzelni, célszerű megnézni a videót a cikk elején. Macaulay tehát egyedi hátsó lámpákat, tükröket és irányjelzőket szerelt fel, amiket mind ő tervezett és vitelezett ki garázsában. A két oldalsó tükör úgynevezett holografikus módon lett kivitelezve, csakúgy, mint a szélvédő, valamint a rendszámtáblák. Utóbbi rendszerek beépítésére szakosodott hősünk, és Vip System név alatt vállalja az egyedi megrendeléseket.

Az egyik legfontosabb momentum: a Merci beltere

Mielőtt a távol-keleti stílusú tuner belefogott volna a VIP stílusnál kritériumnak számító egyedi beltér módosításokba, a külsőt igyekezett elsőnek befejezni. Az egyedi hidraulikus futómű beépítése után igyekezett a tuner megtartani az „anyaország” iránti tiszteletét, és egy német márkájú felnit választott a japán lemezek helyett. A Löwenhart LR5-ös készlete 20”-ban érkezett Németországból, de a 3-részes felni gyári peremei hamar lekerültek a készletről, és egyedi méretűek kerültek a helyére. Az eredmény 20x10” elöl és 20x11” hátul lett. Mivel sikerült a külsőt úgy összerakni, ahogy azt a tervek szerint is szerette volna a tuner, következhetett a szóban forgó kabin. Természetesen az egyedi LED megvilágítások itt is gazdagon szórakoztatják az utasokat, de az újrahúzott vajbőr kárpit, az egyedi faasztalok, a 4db TV-monitor is kiveszi a részét a „projektben”. A DAD-Garson függönyök, nyakmerevítők és egyéb kényelmi kiegészítők is szintén a japán VIP műfaj elengedhetetlen kellékei, ezért Macaulay nem mondott le róluk.
A VIP velejárója, hogy az egyedi kisasztalkákon csak méregdrága és prémium termékek utazhatnak

Az autót persze sokan torpedózzák, hogy hogyan lehetett ezt „művelni” egy ilyen klasszikussal, de Macaulay tisztában van a „kedvelői” véleményével, és őszintén kineveti őket. Nem is csodálom, hiszen aki nincs tisztába valamivel, vagy csak szimplán nem tetszik neki, nem feltétlen kell azt a másik tudomására adni, ha csak nem kérdezték ki a véleményét. Forrás: