2017. december 07. | 12:11

Érdekelt már, hogy mi lenne ha egy autót vagy bármilyen járműt a saját ízlésed alapján alakíthatnál, néhány óra leforgása alatt? Avagy nincs olyan hogy lehetetlen, csak kevés VT-tudás!

Társszerző: Bolgár Krisztián

Volt már olyan veled, hogy láttál egy autót akár a neten, akár élőben és a fantáziád valami egészen új dolgot művelt az autóval? Ha igen, akkor van egy jó hírem, van fantáziád! Akiknek pedig, van képzelőerejük az autók alakításához (legyen az akár rossz vagy akár jó), azoknak az egyedi autók világa sokkal vonzóbb, mint a tervezőmérnökök által megálmodott eredeti karosszériák világa. Azt még elárulhatom, hogy ebben bizony semmi rossz nincs, sőt! A fő elvük az ilyen „tuner beállítottságú” embereknek, hogy mi a jobb? Beállni a sorba, és azt szeretni, amit eléd tolnak, elvárják tőled, hogy tetsszen, vagy inkább kifogásokat keresni, hogy hogyan is lehetne saját, egyéni stílusodat belevinni az eléd tolt portékából. A virtuális tunerek pedig azok a számítógépes fenegyerekek, akik korlátok nélkül gondolhatják át a tuningipart és vihetik bele saját véleményüket akár egy 100 milliós autóba (pontosabban annak képébe).
Egy régi Chevy reklámot így lehet stílusosan feldobni, csak ültetni kell, és kész is

Mi is az a Virtuális Tuning?

A virtuális tuning a rengeteg tévhittel ellenkezően nem egy ma alakult műfaj. A virtuálisan elvégezhető utólagos módosítások a 2000-es évek elején törtek be a köztudatba, az internetes fórumok és a bittér grafikus programok elterjedésével egy időben. Az első online fórum a VSTPlanet volt, amely 2002 májusában indította el a virtuális tuningok összegyűjtését. A VT felépítése alapvetően a bittérkép grafikus programokra épülnek, hiszen ezekkel a programokkal szinte bármilyen képzeletbeli látványt valósággá alakíthatsz. A legelterjedtebb ilyen raszterhálós program az Adobe Photoshopja, de a GIMP vagy a Corel Paint Shop is alternatív verzió lehet egy kezdő, de lelkes virtuál tuner számára. A tuning egy jó minőségű és nagyfelbontású alapképpel indul, amit a tuner az internet végtelen tárházából is letölthet.
Egy Alfa Romeo GTV 2000 a japán műfajt idéző shakotan stílussal. Teljesen emészthető, még annak is akinek nem tetszik, hiszen nem valódi!

Ha ez megtörtént, akkor számos alapművelet elvégezhető a képen, mint például a háttércsere, az autó színének, fényerősségének állítása, vagy a hasmagasságának megkurtítása. Miután az összes alapvető műveletet elvégezte a tuner, jöhet a többi tuning kép letöltése, amelyekről az adott alkatrészt (pl. lökhárító, felnik stb.) kivágva, az eredeti képére lehet vágni, és egybedolgozható a környezetével. Az ideális végeredmény eléréséhez persze rengeteg idő szükséges, pláne ha profi minőséget szeretnénk, tehát a VT-műfaj nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt elsőre olvasod.

Egy 21.századi művészeti ág a virtuális tuning?

Tekintettel arra, hogy manapság már mindenre ráaggatják a „művészet” jelzőt, igencsak szkeptikusan állnak hozzá az emberek a legújabb művészeti trendekhez. De a virtuális tuning más lehet. Adott a művész, maga a virtuál tuner. Legtöbbször autodidakta módon tanulja ki a műfajt, és rengeteg munkaórába kerül a kívánt szint, esetleg portfólió elérése. És adott maga a művészeti ág, amit különböző világversenyekkel tesznek nemzetközivé és közismerté.
Szintén shakotan, szintén virtuál és szintén oldschool reklámkép

Az egyik legnagyobb szintű ilyen versenysorozat a World Team Battle, azaz a WTB. A 2009 óta megrendezett verseny az összes nevező országból gyűjt csapatokat. Egy ország csak egy virtuális tunerekből álló csapatot indíthat. Kevesen tudják azt is, de a legnagyobb VT-láz Európában, és főleg a kelet–közép európai régióban népszerű. Rengeteg európai VT-fórum létezik, és persze mi is komoly szintet képviselünk. Számos híres magyar VT-tuner elismert nemzetközi szinten is, és például a 2011-es WTB versenyen 3. helyezést értünk el, egységesen a törökökkel.
Egy ötlet kivitelezése, ami a valóságban nem biztos, hogy jól sülne el, tökéletes előismeretet szolgáltathat a virtuális tuning. Ennek a képnek köszönhetően tudhatod, hogy egy régi GTI kettes elég extrémen nézne ki bosozoku-stílussal

A virtuális tuning két nagy művésze

Nem szeretné, önkényesen kijelenteni azt, hogy ki a világon a legjobb VT-tuner, hiszen ez csak az én véleményem. Ezért inkább egyből két művészt veszek górcső alá, akiknek munkái bejárták az egész internetet, és nem csak a VT-körökben sikerült elhíresülniük (a cikkhez egyébként ennek a két művésznek használtam fel a képeit). Kevin Trower egy amerikai fotóművész, akinek szenvedélyéből és munkájából adódóan eléggé sok autós képpel van dolga. A különböző online és nyomtatot tuning médiáknak készült képei elég hamar megihlették a fotóst, és néhány hónapra belemerült a virtuális tuning világába. Az eredmény egy lenyűgöző VT-sorozat lett, amik kizárólag a klasszikus autók képeire és régi reklámképeire összpontosítottak.
Egy Studebaker a hatvanas évekből, plusz stílussal meglökve

Khyzyl Saleem egy 23 éves brit grafikus, aki hobbija mellett az EA Gamesnek és a Ghost Gamesnek dolgozik. Ő jelenleg a „legbetegebb” virtuális tunernek titulált egyén, hiszen alkotásai kicsit sem számítanak visszafogottnak. A virtuál tuner kedvenc műfaja a sci-fi, és az extrém bodykitek, valamint régi versenystílusok. Tehát a konklúzió egyértelműen az, hogy igen, a VT nem csak egy hobbi, hanem egy művészeti ág, amit kedvünkre használhatsz bárhol és bármikor, csupán egy Photoshopra és némi kreativitásra lesz szükséged.
Egy SLS AMG elmebeteg külsővel, természetesen Khyzyl munkája

  Források: