Üdv, Porsche Panamera Sport Turismo!

Frissítve:
2018-11-02, 16:27

Itt a Porsche bizonyítéka arra, hogy a fürge kombik nem mostanában fognak kihalni - az új ST még több raktérrel és egy extra üléssel lesz elérhető

A sportos kombik jövője nem festett túl fényesen, a SUV-ok felvirágzása mellett kezdtek kissé elveszni. Sem az Alfa, sem a Jaguar nem építette meg kompakt limuzinjuk kombi verzióját, illetve a BMW sem készített M5 Touringot 2010 óta. De ne ijedj meg, a Mercedes és az Audi ragyogó példái lebegjenek a szemed előtt, a Mercedes - AMG E63 és az RS6, most kiegészülve a Porsche Panamera Sport Turismoval.

Oldalról nem is tűnik hirtelen kombinak

Oldalról nem is tűnik hirtelen kombinak

Régóta vártam erre a pillanatra, az eddigi kémfotókból és teszt videókból valami hasonlót képzeltem el, elégedett is vagyok vele. A Stuttgart-i vállalat két legnépszerűbb modellje mellett – Cayenne és a Macan SUV – a Panamera ST egy hiánypótló termékként fog berobbanni a piacra.

A Porsche Panamera ST igényes beltere

A Porsche Panamera ST igényes beltere

A normál változatban már ismert megoldásokkal találkozhatsz az új kombiban, mint például a hátsó tengely kormányzása, az elektromos stabilizátorok, és a szabvány összkerékhajtás elektromos vezérlésű tengelykapcsolóval. A motorpaletta is ismerős lehet, a 325 lóerős V6-os 4 és a 434 lóerős V6 4S a kínálat legalján helyezkednek el. Az 542 lóerős V8-as Turbo található a csúcson, de van még egy 416 lóerős 4S Diesel és 456 lóerős E-hybrid változat is. Pontos számadatokat nem lehet még tudni, de a súlytöbblet miatt várhatóanl lomhább lesz az előző modellhez képest.

A hátsó, ami a leginkább változott

A hátsó, ami a leginkább változott

A Sport Turismo a B-oszloptól hátrafelé változott meg tehát, Mitja Borkert tollának segítségével. A csomagtartó 520 literrel rendelkezik, (az E-Hybrid 420-al) ami 1390 literre bővíthető, amennyiben az üléseket lehajtod. Kérésre elérhető egy „csomagtér elrendező rendszer”, amely tartalmaz 2 sínt, egy szintet létrehozva a raktérben. Segítségével villámgyorsan haza tudsz érni a bevásárlásból, anélkül, hogy egy óriás élelmiszer turmixszá változna az autód.

Ezen kívül hátul megjelent egy harmadik ülés is. Nem tűnik a valaha volt legkényelmesebb ülésnek, de legalább van.  A Porsche 4+1-ként hirdeti a kombit, bár jobb lenne, ha egy tágas négyülésesként jelentetné meg. Újdonságként említhető még az elektronikus vezérlésű tető spoiler, ami 170 km/h felett helyzetét megváltoztatja és stabilizálja az autót menetdinamikai szempontból. Ha Sport vagy Sport Plus módban vagy, kinyitott napfénytetőnél, 90 km/h-nál is megváltozik a szöge, hogy csillapítsa a szélzajt.

Az ötödik utas helye, ott középen, nem túl megnyerő

Az ötödik utas helye, ott középen, nem túl megnyerő

A Sport Turismo megjelenése októberben várható, borsosabb árral elődjéhez képest. A következő héten a Genfi Autószalonon élőben is megtekinthető lesz a csodás kombi.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Kapcsolódó írások

Porsche 989-es négyajtós prototípus
2018. november 16.
A négyajtós Porsche hallatán ösztönösen a 2009-ben debütált Panamerára gondolsz, jogosan. De már harminc éve is létezett egy prototípus, hasonló koncepcióval!
1979 Porsche 935 F1 street legal, kék, oldalnézet, balról
2018. december 13.
A Porsche 935-ös modelljei a pályákon kívül tiltólistásak voltak. Kivéve azt az egy darabot, ami most eladásra kerül
Top 5 Porsche tanulmányautó, fehér Porsche, elölnézet, balról
2018. december 30.
A Porsche úgy döntött, bemutatja 5 kedvenc tanulmányautóját. A lista némely tagja meghökkentő, de egyikük sem mondható utolsónak.
Autós képgyűjtemény 2.
2018. november 02.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban