Újjáéled az Aston Martin DB4 GT!

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Az Aston Martin újjáéleszti a klasszikus DB4 GT versenyautót. A különleges 25 darabos sorozatból már legördültek az első példányok Newport Pagnell-i gyártósorról.

Az Aston Martin újból életre hívja az ikonikus DB4 GT-t. Az első régi-új DB4 GT-k gördülnek le éppen a Newport Pagnell-i gyártósorról, több mint 10 évvel azután, hogy az utolsó Aston elkészült a cég Buckinghamshire-i telephelyén. Az első szerencsés vevők 2017 év végén megkapták az autóikat.

1959 és 1963 között összesen 75 DB4 GT-t építettek, bár ezek közül csak nyolc volt könnyített változat. Ma ezek az autók több mint hárommillió fontot érnek.

Az új széria 25 példányból fog állni, és habár a nyolc eredeti könnyűszerkezetes modellhez hűen lesznek elkészítve, erőteljesebb motorokkal, jobb fékekkel és fejlesztett biztonsági funkciókkal rendelkeznek majd. Az Aston ígérete szerint a tradicionális szaktudás és a modern technikák ötvözete sokkal inkább hozzáad az eredeti karakterhez, mintsem leváltja azt.

Aston Martin DB4 GT

A motorháztető alatt ugyanaz a Tadek Marek által tervezett 3.7 literes sorhat lesz, de a modern építésnek köszönhetően 345 lóerőt adnak le szemben az eredeti 306 lóerőjéhez képest. Az erő a hátsó kerekeket hajtja egy négysebességes váltón és részlegesen önzáró diffin keresztül.

A DB4 GT rövidebb tengelytávval rendelkezik, mint a sima DB4, emiatt kétüléses. Az autó karosszériája követi a hagyományos építési módszereket, csöves vázat vékony alumínium panelekkel használva, de számítógépeket használnak majd az építés során az illeszkedés tökéletességének biztosítása végett.

Brit autócsoda a DB4 GT

Az eredeti DB4 GT egy vérbeli versenyautó volt. Az Aston szeretné, hogy az autókat pályán is élvezzék, ezért egy kétéves nemzetközi pálya-vezető programot is kínálnak az újjászületett könnyűsúlyú mellé. A program a világ legjobb pályáin fog zajlani. Akik feliratkoznak, egy dedikált csapattól kapnak majd instrukciókat, akik megtanítják őket a DB4 GT korabeli stílussal történő vezetésére.

Az Aston terve a DB4 GT felélesztéséről felettébb ínycsiklandozó, hiszen a Jaguar már gyártott egy riválist. 2014-ben hat vadiúj E-Type Lightweight került elkészítésre klasszikus stílusban.

Újjáéled a DB4 GT

Az új E-Type nem az egyedüli életre keltett Jaguar lesz. 2017-ben a Jaguar megmutatta az XKSS D-Type első példányát a kilencből, mindegyiket jóval egymillió font felett szándékoznak eladni.

Forrás: Auto Express

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Aston Martin
2020. június 21.
Veterán versenyzők a porondon!
A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.

További hírek