Újrahasznosított műanyagot használ majd a Volvo új modelljeiben

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A prémium autókat gyártó Volvo bejelentette, hogy a 2025-ös évtől 25%-ban újrahasznosított műanyagot szeretne használni modelljeiben.

A svéd autógyártó cég az utóbbi időben egyre komolyabb döntések mellett kötelezte el magát. Többek között korábban már bejelentette, hogy az értékesített autóinak fele 2025-re elektromos lesz, most azonban egy újabb megdöbbentő hírt közölt, mely szerint olyan modellek megalkotását tervezi, melyekbe 25%-ban újrahasznosított műanyag elemek is kerülnek. Ötletnek korántsem rosszak, de vajon képes lesz mindezt szűk hét éven belül megvalósítani a Volvo?

Volvo XC60 Clean Seas tanulmány

A márka nemrégiben előrukkolt egy különleges XC60 plug-in hibrid tanulmánnyal, mely számos érdekességet rejtett magában: a szőnyegbetétek PET műanyag palackok rostjaiból, szálaiból, valamint különböző ruhagyártóktól származó újrahasznosított pamutkeverékből készültek.

Volvo XC60 PET újrahasznosított műanyagból készült ülések

Ezek a szálak továbbá az ülésekbe is belekerültek, viszont a korábbi Volvo modellek üléseinek anyagai immáron hangszigetelőként funkcionálnak a motorháztető alatt. A legérdekesebb alakítás az egyedi XC60 modellben talán a kardánalagút, illetve annak borítása, melyet tengerfenéken talált halászhálók és hajók kötelékeinek maradványaiból készítettek.

Håkan Samuelsson vezérigazgató is nyilatkozott a projekttel kapcsolatban:

„A Volvo Cars elkötelezte magát amellett, hogy ökológiai lábnyomát minél kisebbre csökkentse. A környezetvédelem egyike a Volvo alapvető értékeinek, és továbbra is azon leszünk, hogy új utakat találjunk, melyeket ezt a vállalkozásunkhoz kapcsolhatunk. Ez a modell, illetve az újrahasznosított műanyaghoz kapcsolódó törekvéseink további példák erre az elkötelezettségre."

A Volvo Cars kiemelt feladatának tekinti, hogy visszaszorítsa termékeinek és tevékenységeinek környezeti hatását. A vállalat még 2017-ben jelentette be, hogy a 2019-es évtől minden friss és vadonatúj Volvo modell elérhető lesz elektromos hajtáslánccal, ezzel a bejelentéssel pedig ők voltak az elsők az autóiparban.

Volvo XC60 újrahasznosított műanyagból készült szőnyegbetét

„A műanyag szennyezés korunk egyik legsürgetőbb környezetvédelmi problémája. Komolyan vesszük saját felelősségünket, szerepet kell vállalnunk ennek a globális problémának a megoldásában!” - mondta a Volvo Cars fenntarthatóságért felelős igazgató, Stuart Templar.

Volvo XC60 belső ülésén újrahasznosítást jelző embléma

A vállalat továbbá arra törekszik, hogy hét év múlva teljes mértékben klímasemleges vállalatként tudjon működni. Idén januárban egyébként a svédországi Skövdében működő motorgyár a vállalat üzemei közül elsőként vált klímasemlegessé.

Forrás:

Kapcsolódó írások

A Volvo elektromos autókat fog gyártani Kínában
2017. április 21.
A Volvo egyelőre meg nem nevezett típusát Kínában fogják gyártani és 2019-től lehet majd megvásárolni, jelentették be a Shanghai Autószalonon
Volvo XC90
2019. március 22.
A svéd autógyártó nem akárhogyan tervezi végleg beszüntetni mindezt - kamerákkal monitorozná a sofőr állapotát, ezzel kibekkelte az ittas vezetés lehetőségét és persze a balesetek kialakulását

További hírek