2021. december 16. | 17:44

Konyhai tálcákból az üzletek kínálatában nincs hiány, akár méret, forma, alapanyag, vagy éppen minta alapján akarunk választani. Egy jól működő konyha pedig nem létezhet nélkülük, ám az közel sem mindegy, hogy melyiket mikor használjuk. Íme rövid tálcaetikettünk.

Tálcák a hétköznapokra

Egy konyhai tálca rendkívül sokoldalú tud lenni, használhatjuk a főzéshez használatos eszközök előkészítésétől kezdve, az ágyban való reggelizésen át a vendégek kiszolgálásáig. Azonban nem biztos, hogy minden célra ugyanaz lesz a legmegfelelőbb darab. Kezdjük tehát azokkal a tálcákkal, melyeknek jó hasznát vehetjük a hétköznapokban.

Ide tartoznak az egyszerű műanyag tálcák, melyek között találni csúszásmentes felületű darabokat is. Ezek kiválóak például étkezéshez, ha az ágyon vagy a kanapén ülve szeretnénk falatozni, a fagyasztóból kivett ételek felolvasztásához, de akár a frissen elmosott poharakat is rájuk pakolhatjuk megszáradni, ha az edénycsepegtető már tele van.

Az ilyen tálcák nem túl elegánsak, ugyanakkor roppant praktikusak, egyszerű őket tisztítani, és egy-két karc sem csúfítja el őket annyira, hogy ne lehessen tovább használni. Többféle méretben, formában és színben kaphatóak, és minden konyhában alaptartozéknak számítanak.

Ünnepnapok, vendégség

Ha vendégeket várunk, vagy a család ünnepel valamilyen jeles alkalmat díszes teríték mellett, akkor ideje előszedni a szebb, elegánsabb tálcákat. Ide tartoznak például a polikarbonátból készült, a Gasztronagyker weboldalán megtalálható tálcák, valamint a melamin, a laminált, az üveg, illetve a rozsdamentes fémtálcák is.

Ezeken formától és mérettől függően felszolgálhatunk szendvicseket, süteményeket, italokat, rágcsálnivalókat, de akár az evőeszközöket és a szalvétákat is odakészíthetjük egy tálcára, hogy az asztalnál ülve mindenki kiszolgálhassa belőlük magát.

Az ünnepi tálcáink lehetőleg legyenek tiszták, karc- és sérülésmentesek, és nem árt, ha törhetetlen anyagból vannak, hiszen így nem történik akkora baj, ha valaki véletlenül lelöki az asztalról.

Ezeket az elegánsabb tálcákat viszont a hétköznapokon lehetőleg ne használjuk, mert így hamarabb tönkremennek, és főhet a fejünk a következő ünnepi alkalomkor, hogy min szolgáljuk fel a vendégeknek az előételt vagy a desszertet.

Dekorálás

Ha akad olyan ünnepi tálcánk, ami már nincs a legszebb állapotban, de még nem akarjuk kidobni, akkor használjuk fel dekorációs célokra! Ha a felülete nagyon kopott vagy karcos, akkor fessük le, vagy ragasszunk rá dekorfóliát, elfedve ezzel a hibáit!

Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig eresszük szabadjára a kreativitásunkat, és gondoljuk végig, hogy mire fogjuk használni! Tegyünk rá gyümölcsöket és helyezzük az asztalra, készítsünk asztaldíszt mécsesekből, kövekből, termésekből, vagy legyen rajta egy teáskanna és néhány pohár, hogy mindig kéznél legyen egy pohár frissítő!