2022. április 13. | 10:34

A faktoring hazánkban is egyre szélesebb körben használt vállalkozásfinanszírozási forma. A vállalkozások működésének biztosításához, a növekedéshez pénzügyi forrásokra van szükség, amely megvalósulhat belső vagy önfinanszírozás révén, illetve külső finanszírozás útján. 

A külső forrásból, idegen tőkéből történő finanszírozás megszokott és bevett dolog a vállalkozások életében. Akkor van rá szükség, amikor a bevételek nem biztosítanak elég tőkét a fejlesztésekhez, beruházásokhoz vagy akár a mindennapi ügymenethez. Leggyakoribb módja a pénzintézeti hitelfelvétel.

Milyen vállalkozásfinanszírozási formák léteznek?

A cégek döntéshozói tisztában kell, hogy legyenek a finanszírozási lehetőségekkel, azok előnyeivel, hiszen csak ez esetben tudnak felelős, a cég számára optimális megoldást találni egy nehezebb pénzügyi helyzetben.

A hitelek futamideje szerint megkülönböztetünk rövid, közép- és hosszú lejáratú hiteleket. Ezek sorrendben 1, 2-5, illetve 6-20 év futamidőt jelentenek. 

A hitel tárgya szerinti beruházási (fejlesztési) és forgóeszköz hitelekről beszélhetünk. A beruházási hitelek nagy összegű, kockázatos hitelek, amelyeket a bankok csak külön fedezet mellett nyújtanak alapos, a vagyoni helyzetet, a fizetőképességet, a jövedelmezőséget, a fejlesztési célokat, a megtérülést is érintő hitelvizsgálatot követően. 

A forgóeszköz hitelek az átmeneti és tartós forgóeszköz szükséglet finanszírozására alkalmasak, így akár rövid távú pénzügyi nehézségek áthidalására, követelésmegelőlegezésre is.

A hitel pénzneme szerint megkülönböztetünk forint- és devizaalapú hiteleket, fedezet szerint pedig fedezet nélküli vagy bianco, illetve fedezettel bíró hiteleket.

A pénzintézeti hitelek plusz költségekkel járnak, hiszen a hitel törlesztőrészleteit, kamatait vissza kell fizetni, illetőleg nem minden vállalkozás számára elérhetőek.

A fedezet nélküli hitel alternatívája, a faktoring 

A likviditási nehézségek áthidalására a vállalkozások leggyakrabban bankhitelt vesznek fel. Ebből finanszírozzák a szükséges alapanyagokat, fizetik a beszállítókat, a mindennapi működést. Azonban a hitelfelvétel fedezetet igényel.

Amennyiben a cég nem rendelkezik ilyennel, szorult helyzetbe kerülhet. Erre kínál megoldást a faktoring. A bonyolult banki hitelekkel szemben kínál kedvező és egyszerű opciót a FlexiBill digitális faktoring, amely segítségével akár aznap is pénzt kreálhatsz számláidból.

A faktoring finanszírozás nagy előnye, hogy valójában nem hitel, így nem igényel fedezetet sem. Az eladó számára pénzt biztosító faktor a vevők likviditását vizsgálja.

A faktoring a vevőkövetelések adásvételét jelenti. Pozitív elbírálás esetén a faktor néhány napon belül folyósítja a benyújtott számlák bruttó ellenértékének 80-90%-át, így egyszerűen és gyorsan pénzhez juthat a vállalkozás. Ez nemcsak versenyelőnyhöz juttatja a konkurensekkel szemben, de a cash flow hiány megszüntetése révén pénzügyileg stabillá is teszi.