2022. szeptember 13. | 18:52

Egy jól felszerelt háztartásban minden olyan eszköz megtalálható a konyhában, ami az étkezések és a főzés zavartalanságához kell. Így a sajtkés és a sajtreszelő is, amelyek bizony jó szolgálatot tesznek minden alkalommal, amikor sajt kerül az asztalra.

A sajtkés és a sajtreszelő elengedhetetlen a minőségi munkához

Az Extrametál.hu kínálatában megtalálható sajtkések, sajtreszelők között ott van az az eszköz is, ami neked kell. A klasszikus változattól a perforált késeken át a reszelőkig valamennyi alkalmas arra, hogy a sajtot megfelelő módon szervírozni tudd vele.

A sajtok állaga eltérő lehet: lágy, morzsalékos, kemény - a textúra eltérései miatt a sajtkések és reszelők között is különbség lehet. Ha sikerül az ideális sajtkést/késeket megtalálnod, akkor a velük végzett munka is gördülékenyebbé válik. Igen, próbálkozhatsz zöldségvágó vagy hússzeletelő késsel is, csak ne lepődj meg a végeredményen! Ahogy a kenyér vágásához kenyérvágó kés, a hal filézéséhez filézőkés kell, úgy a sajtok tálalásához sajtkés vagy sajtreszelő dukál.

A sajt állaga meghatározza a sajtkés jellegét

A sajtkések kialakítása során tekintettel voltak a sajt textúrájának a jellemzőire. A cél azonban minden esetben ugyanaz: a sajt alakjának és állagának megfelelően kell úgynevezett tiszta vágást elérned. Nevezetesen:

● Egy omlósabb sajttészta esetén széles pengéjű sajtkést kell alkalmazni, mert az megkönnyíti majd a lemorzsolódó sajtdarabok összeszedését.

● A puha sajttésztához viszont a pengének kellően vékonynak kell lennie, mert ehhez nem fog bosszantó módon hozzáragadni a sajt.

● Betartandó szabály az is, hogy a sajtok közötti ízek kölcsönhatásba lépését el kell kerülnöd. Egy camembert-t például nem vághatsz fel egy olyan késsel, amellyel épp előtte egy kék sajtot szeleteltél. A jó minőségű sajtokat főbenjáró bűn úgy fogyasztani, hogy azoknak az íze nem különül el egymástól.

Milyen sajtkéseket és sajtreszelőket használj?

Ha valódi, tejből készült sajtot teszel a családod elé, akkor azokat csak a megfelelő „célszerszámokkal” érdemes felszeletelned. Ezek az eszközök lehetnek:

● Egy lapos kés, lyukakkal a pengében, hogy azok korlátozzák a tapadást. Kiváló az olyan lágy sajtokhoz, mint a camembert, a brie.

● Nagy sajtvágó kés, amibe csak akkor érdemes befektetni, ha méretes sajtdarabokat vásárolsz. A kés pengéjén bemetszés van, ezért a kemény, jól vágható sajtokhoz alkalmazhatod.

● Sajtgyalu - a kellően szilárd sajtok szeletelését teszi lehetővé.

● Sajtvágó vagy sajtdrót - az U-alakú fogó két szára közé feszített húrral könnyen darabolhatod a lágyabb sajtokat.

● Sajtreszelő - a keményebb sajtfélékhez kell. Apró, de hasznos trükk: könnyebben megy a reszelés, ha a reszelőt kicsit megkened étolajjal, vagy a sajtot lefagyasztod a reszelés előtt.

A sajt nagyon egészséges élelmiszer, ami sokféleképpen fogyasztható. Mivel nem mindegy, miként tálalod, meg kell találnod neked is a feldarabolásához legjobban illő eszközöket. Válassz te is sajtkéseket vagy sajtreszelőt, és tedd még gördülékenyebbé a munkát!