Overlanding: Alapvető felszerelés – III. rész: Világítás

Tóth Balázs
Frissítve:
2019-02-07, 13:11

A magyar overlandereknek számos éjszakai kalandja akadt már - most leírják, milyen világító eszközökkel rendelkeznek.

Fordító: Hajdu Balázs

Budapestről Szingapúrba autóval eljutni nem egyszerű, pedig erre vállalkozott két magyar kalandor. Ha kíváncsi vagy eddigi útjuk történetére, görgess a cikk aljára!

Evelin és Ferenc így írt a világítással kapcsolatos lehetőségeikről:

A bejegyzés megírásakor éppen a kazah sztyeppén járunk, totális magányban, a következő falu pedig körülbelül 100 kilométerre van. A XXI. század leghosszabb holdfogyatkozását várjuk, ennél jobb helyet pedig nem is kívánhatnánk a látvány élvezéséhez. Az éjszakai élményekről jutott eszembe, hogy a világításunkról is írjak pár sort.

lézerlámpa a tetőcsomagtartón

A kempingben

Mindkettőnknek van egy-egy fejlámpája, melyet a kempingekben használunk. Nagyon hasznos eszköz, amikor a sátor körül rakodunk, és szükségünk van mindkét kezünkre. Ezen felül van még egy erős zseblámpánk, valamint egy pár LED lámpánk.

lámpa az Amazonon

Az autóban, a hátsó ajtónál lévő lehajthatós asztal fölé szereltem egy kislámpát – őszintén szólva kevésbé hatékony megoldás.

a kemping körüli fények

Az autóban

Ami az autót illeti, nem cseréltem ki semmit a belső világítással kapcsolatban, ám csak az idő hiánya miatt. LED égőket szerettem volna mindenhová beszerelni, de egyszerűen mindig akadt valami fontosabb. Van azonban egy nagyon erős, állítható USB olvasólámpánk, ami akkor segít, ha a térképet kell megnéznünk sötétben.

Törökországtól Szingapúr felé

Már említettem, hogy szerettem volna a belső világítást LED égőkkel megoldani, ám erre nem volt idő és lehetőség. Ez azonban nem akkora probléma, hiszen van egy rendkívül erőteljes T-16 LED fényszórónk, a Lazer Lamps támogatásával.

Hogy bemutassuk, mennyire erős ez a szerkezet, vessetek pár pillantást az alábbi képekre:

  • Tompított fény
  • Fényszóró
  • T-16 lézer lámpák

lámpák

Ahogy korábban említettem, a Lazer Lamps támogatásának köszönhetően rendelkezünk egy erőteljes fényszóróval, amivel nagyon elégedettek vagyunk. Ebben pedig az égvilágon semmi elfogultság nincs: indulás előtt ugyanis vettem egy 36 colos fénycsövet, ami meg sem közelítette a T-16 fényerejét, így nem maradt bennem több kérdés.

a lézerfény ereje

A T-16 tulajdonságai

Ahogy a neve is sugallja, a fénycső 16 nagy teljesítményű, 11 wattos LED izzóból áll. Van benne egy kettős optikai reflektor rendszer, melynek bizonyos elemei közelre, a vákuum reflektor pedig távolra világít. Méghozzá hihetetlenül jól megvilágít mindent az autó előtt.

naplemente Kazahsztánban

A T-16 foglalata alumíniumból készült, ezáltal rendkívül könnyű. Ez nagyon fontos tényező, hiszen a jármű súlyának alacsonyan tartása az egyik legnagyobb prioritás.

Sötétedés után az úton

A biztonsági óvintézkedéseink egyike, hogy nem autózunk napnyugta után, amennyiben ez lehetséges, Tesszük ezt azért, mert nehéz kempinget találni a sötétben, illetve azon nyilvánvaló okból, hogy sokkal több veszélynek vagyunk kitéve az utakon sötétedés után. Felesleges kockázatot pedig nem akarunk vállalni.

lézerlámpák

Vannak olyan helyzetek, amikor nem kerülhetjük el a sötétedés utáni közlekedést. Oroszországba például éjfélkor léptünk be, valamint Kazahsztánba is este 11 órakor, egy nagyon hosszú utazás végén érkeztünk meg.

Ezekben a helyzetekben a Lazer T-16 fényereje felbecsülhetetlen értéket jelent.

Az írás augusztus 4-én került publikálásra.

A Budapest-Szingapúr overlanding-sorozat eddigi részei:

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Overlanding: Kazahsztáni kalandok
2018. szeptember 06.
80 km/órás sebességgel hasított a homokkal fedett úttesten a magyar páros, mely egyre közelebb jár Szingapúrhoz.
overlanderek
2019. március 16.
A két magyar overlander elérte úticélját, Szingapúrt, és már a következő kalandot tervezik

További hírek