Overlanding: Utazás Törökországon át

Tóth Balázs
Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Ahogy Isztambul felé közelített a magyar páros, elállt az eső, helyette az extrém hőséggel kellett megküzdeniük.

Fordító: Hajdu Balázs

Overlanding sorozatunkban két magyar kalandor mutatja be szövegesen, fotókkal illusztrálva, hogyan jut el Budapestről Szingapúrba autóval. Ha kíváncsi vagy a sorozat korábbi részeire, görgess a cikk aljára.

Ferenc és Evelin így írt Törökországi kalandjaikról:

Hatalmas volt a forróság, mi pedig ott ültünk a dugóban. Isztambul valóban hatalmas város.

Korábban beszélgettünk arról, hogy megállunk itt egy pár napra, és felfedezzük a várost, ám végül úgy döntöttünk, hogy nem tesszük. Érdekes lett volna megnézni a látványosságokat, ám a teljesen megrakott autónkkal szálloda után kutatni nem igazán volt kedvünk. Inkább a Fekete-tenger partja felé vettük az irányt. Isztambulba majd egy másik alkalommal jövünk. Rajta van a listánkon, viszont nem egy ovelanding-túra közben.

Török utak

Letértünk tehát az autópályáról, és Törökország északi partja felé vettük az irányt. Úgy gondoltuk, hogy ez a terület érintetlenebb, mint a déli rész. Az iOverlander alkalmazást használva (ha nem ismernéd, keress rá – nagyon hasznos, és teljesen ingyen van) próbáltunk kempinget találni az elhagyatott partvidéken.

tengerpart

Végül találtunk egyet, és bár az érkezésünkkor elénk táruló látvány csodálatos volt, a hely tele volt szeméttel. Ahogy tovább haladtunk, felfedeztük, hogy ez a partszakasz nagy részére igaz. Elképesztő, mekkora rombolásra képes az ember! A következő reggelen elmentünk a terület sziklás vidékére, és csodálatos reggelit fogyasztottunk el, az óceánt nézve. Még csak fél éve hagytuk ott a munkánkat, így még mindig nagyon furcsa ilyesmit csinálni egy átlagos hétköznap reggelén.

Török reggeli

Kelet felé tartunk, a tervünk pedig az, hogy a következő napon ellátogatunk Hattusába, mely az UNESCO Világörökségének része, majd innen Cappadociába megyünk. Itt az idő az első vadkempingezésre, úgyhogy ismét az iOverlander segítségét kértük a megfelelő szálláshely megtalálásához. A kemping, amit találtunk, megint jól nézett ki távolról, ám ismét tele volt szeméttel, ami jelentősen rontott az élményen. Nem bántam, hogy hamar eljött a reggel, és indulni kellett.

Overlanding Törökországban
Hattusa a késő bronzkorban a Hettita Birodalom fővárosa volt. Elképesztő látni egy 3700 éves civilizáció romjait. Hattusa több tízezer lakossal rendelkezett, és még a mai léptéknek megfelelően is nagynak számított.

Hattusa felé

Hattusába Bogazkalen keresztül vezet az út, itt volt lehetőségünk kimosni a szennyesünket, és edzettünk is egy kicsit. Innen mentünk át Kappadókiába. Nagyon vártam már, hogy eljussunk ide, számtalan lenyűgöző képet láttam róla, sokat olvastam a helyről. Rengeteg aktív kikapcsolódást nyújtó tevékenységet lehet itt végezni. Kappadókia tulajdonképpen megérdemel egy külön bejegyzést.

Evelin Hattusában

Törökország felfedezése hónapokat venne igénybe. Az ország nagyon sok izgalmat rejt utazók számára, különösen az overlanding szerelmeseinek. Eddig úgy tartottuk, hogy Marokkó a világ egyik legjobb overlanding országa, most Törökország erősen felzárkózott mögé.

Overlanding Hattusában

Az írás július 7-én került publikálásra.

A Budapest-Szingapúr overlanding-sorozat eddigi részei:

Forrás:

További autós hírek

Kereskedelmi forgalomban várhatóan 2021-ben kapható majd, de valaki már csapatja vele 🙂 A durván 3 hete leleplezett monstrum most közúton…

A nógrádszakáli fiatalember falubelijétől akart autót lopni, de megzavarták. Nem adta fel, nem sokkal később egy kisáruszállítót sikerült elkötnie, de…

Akár 1,6 millió forintra is megbüntethetik azt, aki megfelelő téli abroncs nélkül indul síelni, de a hóláncra is nagyon figyelnek…

Ugyanis a Balatonfűzfőt, Balatonakarattyát és Balatonkenesét elkerülő, 2,4 kilométer hosszú, 2×1 sávos új út elkészült. A csomópont új gyűjtő- és…

Kb 1 órája súlyos, kamiont érintő baleset történt az M0-áson, az M7 felől, az M5 irányába, Diósd előtt. Aki teheti…

Kapcsolódó írások

Overlanding: Kazahsztáni kalandok
2018. szeptember 06.
80 km/órás sebességgel hasított a homokkal fedett úttesten a magyar páros, mely egyre közelebb jár Szingapúrhoz.
overlanderek
2019. március 16.
A két magyar overlander elérte úticélját, Szingapúrt, és már a következő kalandot tervezik
Land Cruiser
2018. november 22.
A magyar párost vadkempinges éjszakájukon katonai ruhába öltözött, AK 47-essel felszerelt férfiak zavarták meg, majd a Thaiföldi határátkelőn is akadt gondja az overlandereknek.
Úton Szingapúr felé: Állandóan túlmelegszik a motor
2018. augusztus 26.
A magyar páros részben orvosolni tudta a technikai problémát, nem is akármilyen módszerrel.