2023. december 23. | 17:05

A 24. Szilveszter Rallye a hagyományokhoz híven nem szilveszterkor lesz.

Jó hír a rali szerelmeseinek: 2023-ban is lesz Szilveszter Rallye, méghozzá a már korábbi évek hagyományaihoz híven ugyanazon időpontban, mint eddig, azaz december 27-e és 29-e között zajlik majd a klasszikus évzáró verseny. Az esemény weboldalán írtak arról még október elején, hogy megkezdték a verseny előkészítését.

Nem csak a Rallye időpontja, de helyszíne is változatlan, Mogyoródon, a Hungaroringen lehet majd élőben követni az eseményeket. Bár egyelőre nem lehet sokat tudni az eseményről, mivel a tárgyalások még folynak a lebonyolítással kapcsolatban, a szervezők azt ígérték, december elejére már meglesz a pontos versenykiírás és a résztvevők névsora is.

Azt is hozzátették, hogy a hagyományos, felnőtt mezőny mellett a Junior, Sprint és Veterán versenyzőket is szívesen várják és ilyen futamok is indulnak majd a Rallye során.

Az idei programterv eddig a következő:

  • 2023 12 27. fakultatív adminisztratív átvétel, pályabejárás
  • 2023 12 28. pályabejárás, technikai átvétel , teszt.
  • 2023 12 29. verseny várható rajtja 7:30, díjkiosztó kb. 19:00

Az első Szilveszter Rallye 1999-ben volt, a 20., jubileumi futamok pedig 2018-ban voltak, így kis fejszámolás után az is kiderülhet, hogy a 2023-as Rallye a 25. Ez alapján azt várhatnánk, hogy nagy felhajtás, ünnepség lesz, azonban az idei csupán a 24. évzáró rali lesz, mivel 2020-ban a Covid járvány miatt eltörölték az eseményt.

A tavalyi, 23. Fenstherm Kontakt Szilveszter Rallye-t László Martin és Zsiros Gábor párosa nyerte egy Škoda Fabia Rally2 evóval, amely a Fabia külön ralira átalakított modellváltozata. A magyar duónak ez volt első sikere, miután egyetlen másodperccel előzték csak meg a cseh Petr Semerad és Danny Persein párosát, akik ugyanolyan Fabiát vezettek, mint a magyar csapat.

A tavalyi ralin azonban egy sajnálatos eset is történt, az első szakaszban előfutóként teljesítő 59 éves Kaposi Lászlónak célba érkezést követően leállt a szíve. Kaposi egy raliautóvá alakított Ladával versenyzett már hosszú évek óta és jó néhány versenyen részt vett már a hazai rali-bajnokságokban. A Szilveszter Rallye előfutama lett volna utolsó versenye.

Ha érdekel a László-Zsiros páros szereplése, az alábbi videóban megtekintheted:

 

Nyitókép: afuredi