2022. december 15. | 10:58

A hírek szerint az amerikai autógyártó a Red Bull partnereként vállalhat ismét szerepet a Száguldó Cirkuszban.

2026-tól a motorok szempontjából új korszak veszi kezdetét a Forma-1-ben. Az Audi a Sauberen keresztül ettől az évtől gyári csapatot indít a királykategóriában, a német vállalat csatlakozása mellett a hírek szerint egy nagy visszatérője is lehet a mezőnynek.

Az egyéni és konstruktőri világbajnoki címet is begyűjtő Red Bull a Hondával kötött partneri megállapodása 2025 végén lejár. az osztrák istálló pedig saját hajtóegység fejlesztésével kíván tovább versenyezni. A frissen felröppent pletykák szerint a Ford szívesen nyújtana ehhez technikai támogatást.

A Cosworth motorokon keresztül a Ford a hatvanas években kezdte meg Forma-1-es szerepvállalását. Magyarország egyetlen F1-es pilótája, Baumgartner Zsolt is egy ilyen egységgel hajtott Minardival szerezte meg egyetlen pontját Indianapolisban. A Ford legutóbb hivatalosan 2004-ben, a Jaguar csapat tulajdonosaként vett részt a Száguldó Cirkuszban, majd az indulási jogot eladták annak a Red Bullnak, melynek oldalán ismét feltűnhetnek majd a paddockban.

A Porsche korábban előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Red Bull képviselőivel, már a megállapodás is a küszöbön állt. Az osztrák istálló végül azért hátrált ki, mert a Porsche túl nagy részesedést, ezáltal irányítási lehetőséget akart magáénak tudni, a Red Bullnál pedig féltették a függetlenségüket.

Ha hinni lehet az információknak, a Ford más megközelítést választana, őket nem érdekli a tulajdonrész, meghagynák a Red Bull motorfejlesztési szabadságát, melynek sikerességéhez szakértelmükkel járulnának hozzá. Emellett a Ford szerepvállalása főként a marketingről szólna, a Forma-1-es együttműködésből mindkét félnek származhat előnye.

A Honda ezzel szemben állítja, hogy ők még nem döntöttek a 2026-os részvételről, még az is lehet, hogy folytatják a közös munkát a Red Bull csapatával. Olyan pletykákat is hallani, hogy a japán gyártó az AlphaTauri irányításában kap nagyobb szerepet, ám mindez egyelőre csak a jövő zenéje.

A Ford és a Red Bull együttműködése egyébként nem lenne új keletű, ugyanis a Rali Világbajnokságban a francia Sebastien Ogier, és a brit Elfyn Evans is az energiaitalos cég logójával ellátott, Ford motoros versenyautókkal száguld.

Depositphotos
  • Címkék: