A Forma-1 éppen a téli szünet közepe felé közeledett. A Schumacher család vakációját töltötte, egy évvel azután, hogy a hétszeres világbajnok másodjára is visszavonult volna. Ekkor azonban szörnyű hír érkezett, hiszen a hírportálok arról tudósítottak, hogy síbalesetet szenvedett Michael Schumacher.

A német pilóta családjával a Méribelben lévő francia sípályán töltötte a két ünnep közötti napokat. A baleset előtti reggelen éppen egy kisebb réteg friss hó esett, ezzel magyarázták, hogy miért nem láthatta Schumacher azt a sziklát, ami a balesetben kulcsszerepet töltött be. Olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint Schumacher gyerekek segítségére indult, amikor a szerencsétlen eset történt.

A teljes igazságot nem tudjuk, az ellenben biztos, hogy Schumacher feje egy sziklának csapódott és komoly sérüléseket szenvedett. A hírek szerint a sisakja is ketté tört. Szerencse volt, hogy a mentőhelikopter probléma nélkül gyorsan meg tudott érkezni és le tudott szállni, hiszen ilyen időszakokban a riasztások száma meglehetősen gyakori. A segítség tehát gyorsan érkezett, hogy aztán az első kórházba elszállítsák, ahol sajnos még nem tudták ellátni. A legközelebbi erre alkalmas egészségügyi intézmény a grenoble-i volt.

Mi történt azóta?

Miután Michael Schumachert a grenoble-i korházba szállították, már kómában volt. A baj akkora volt, hogy életmentő műtétet kellett végrehajtaniuk, majd másnap újabb operációkkal távolítottak el egy vérömlenyt és csökkentették a koponyaűri nyomást. Több mint 169 napi kóma után nyáron ébredt csak fel, amely után megkezdődhetett a rehabilitáció: az újrakezdés, amely még mindig tart. A nyilvánosság számára titok, hogy hol tart a hosszú folyamatban a hétszeres világbajnok.

Többször is voltak nála látogatók, többek között jóbarátai és korábbi csapattársai, például Felipe Massa, Ross Brawn és Jean Todt is, aki jelenleg az FIA vezére. Todt elmondása szerint többször is néztek már együtt Forma-1-es futamokat és szokott vele kommunikálni is. Nemrég, egészen pontosan nyáron volt egy őssejt kezelésen is, amelynek célja, hogy regenerálják Schumacher idegrendszerét.

Mire számíthatunk?

Sok-sok feltételezés és szivárogtatás után most igazából a legbíztatóbb az, hogy a hozzá közel álló személyek szerint Schumacher állapota folyamatosan javul. Azt azonban nem tudni, hogy ennek milyen szakaszában tart és hogy mikor élhet újra teljes életet. Egyelőre nincsenek még becslések sem arra vonatkozóan, hogy mikor láthatjuk őt újra, ha egyáltalán sor kerül erre.

Egy biztos, nagyon reméljük, hogy felépül és idővel akár Mick Schumacher sikereit is élőben követheti figyelemmel. Reménykedhetünk, hiszen számos példa van a felépülésre és a pozitív végkimenetre. Ott van többek között Richard Hammond története, aki hatalmas balesetet követően szenvedett szintén agyi sérüléseket, vagy Robert Wickens példája, aki egy 2018-as IndyCar-os versenyhétvégén szenvedett el súlyos gerinc sérüléseket, amely után még csak mostanában kezd el teljesen lábra állni. Michael Schumacher nem adja fel, ebben biztosak lehetünk.