2021. december 17. | 13:10

A szurkolók szavazása alapján a Magyar Nagydíjon Lewis Hamilton ellen bemutatott hősies védekezés volt az év akciója 2021-ben.

Csütörtök este Párizsban megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) éves díjátadó gáláját, ahol többek között Max Verstappen átvehette a Forma-1-es világbajnoknak járó trófeát.

A Száguldó Cirkusz mezőnyéből az Alpine pilótáját, Fernando Alonsót is színpadra szólították, aki az év akciójelenetéért kapott elismerést. Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan ezúttal is a szurkolók szavazhatták meg, melyik volt az év leglátványosabb, vagy leginkább meghatározó pillanata.

A kétszeres világbajnok spanyol versenyző a Magyar Nagydíjon védekezett hosszú körökön keresztül a nálánál jóval gyorsabb Lewis Hamiltonnal szemben. A Mercedes komoly taktikai hibájának köszönhetően Hamilton későn váltott átmeneti esőgumikról száraz pályára alkalmas abroncsokra, így visszaesett a mezőny végére. Innen kezdhette el a brit a látványos felzárkózást, amit végül Alonso állított meg. A spanyol tíz körön át hősiesen védte a pozícióját a hétszeres világbajnokkal szemben, ami elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy Hamilton már ne tudja utolérni az élen autózó Esteban Ocont. Így a francia megszerezte saját maga, és egyúttal az Alpine első Forma-1-es győzelmét is, amiben csapattársának, Alonsónak is óriási szerepe volt.

A közönség most ezt a körökön át tartó briliáns védekezést választotta a 2021-es év akciójának.

Mivel Alonso személyesen nem tudott jelen lenni a rendezvényen, így videóüzenetben mondott köszönetet az elismerésért.