A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már a szezon elején közölte, hogy szigorúan ellenőrizni fogja a pilóták által viselt ruházatot, illetve kiegészítőket. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton a Miami Nagydíj előtti sajtótájékoztatón tiltakozásul nyolc gyűrűvel, négy nyaklánccal, három karórával, két fülbevalóval és egy karkötővel jelent meg, az Aston Martinnál versenyző Sebastian Vettel pedig kívülre vette az alsónadrágját.

Niels Wittich, a Forma-1 egyik újonnan kinevezett versenyigazgatója szombaton kiemelte, hogy a karóra is ékszernek számít, így biztonsági okokból nem engedélyezett a viselése. A pilóták súlyos büntetést, akár pontlevonást is kaphatnak a szabályok megszegéséért.

Hamilton már korábban jelezte, vannak olyan testékszerei, amiket egyszerűen nem tud eltávolítani. A sajtótájékoztatón bemutatott kollekcióját mindenesetre a szállodában hagyta, amikor pénteken találkozott Mohammed bin Szulajmmal, az FIA elnökével.

„Szükség volt Lewis és Mohammed beszélgetésére. Világosan látjuk, hogy a szabályokat a versenyzők védelmében hozzák. Biztos vagyok benne, hogy lesz megoldás a problémára” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Hamilton ékszereivel kapcsolatban.

Lewis Hamilton úgy véli, visszalépést jelent, hogy az FIA ilyen jelentéktelen dolgokkal foglalkozik. Szerinte vannak sokkal fontosabb problémák, melyekre több hangsúlyt kellene fektetni. Ha esetleg eltiltanák a versenyzéstől az egyébként nem kivehető ékszerei miatt, remekül feltalálná magát a futamnak otthont adó városban, viccelődött a Mercedes pilótája.


Fotó: Depositphotos

Pierre Gasly, Alex Albon, Sergio Perez és Lance Stroll szerint a versenyzőknek meg kellene hagyni az ékszerekkel kapcsolatos döntést. Ha valaki vállalja a kockázatot, nyugodtan álljon rajthoz fülbevalókkal vagy piercingekkel. Gasly azt is elárulta, hogy valláshoz köthető ékszert is visel, ami nélkül nem szívesen ülne autóba.

„Ha kell, én aláírom a petíciót, hogy vegyük el a döntés jogát a szövetségtől. Ennek az egyéni szabadság kifejezéséről kellene szólnia. Üzenetet küldtem Mohammednek, én a harc helyett a párbeszéd híve vagyok” – tette hozzá Hamilton.

Nyitókép: Depositphotos