Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Hamilton teleaggatta magát ékszerekkel, Vettel kívülre vette fel az alsónadrágot

2022. május 07. | 13:27

Hevesen tiltakoznak a pilóták az FIA szórszálhasogató szabályai ellen.

Az Ausztrál Nagydíjon robbant ki kisebb botrány annak kapcsán, amely szerint az FIA minden eddiginél szigorúbban fogja ellenőizni a testékszerek és a tűzálló overál alatti ruházat viselésével kapcsolatos szabályok betartását. Melbourne-ben maratoni versenyzői eligazítást tartottak többek között ennek okán, a pilóták közül pedig többen felemelték a szavukat, és mindezt szőrszálhasogatásnak nevezték.

Lewis Hamilton fülbevalót és piercinget is hord, ráadásul jelezte, hogy nem áll szándékában őket kivetetni. Vannak ugyanis olyan testékszerei, amelyeket csak levágni lehetne. Tüntető jelleggel a hétszeres világbajnok a legutóbbi sajtótéjékoztatón 3 órát, 8 gyűrűt, 4 nyakláncot és két fülbevalót viselt.

Az FIA azonban nem adta fel a harcot. Niels Wittich versenyigazgató közölte a csapatokkal, hogy ugyanolyan szigorúsággal fogják ellenőrizni a szóban forgó szabályokat, mint az autókkal kapcsolatosak. Ha valaki nem tartja be ezeket, akkor büntetéssel sújthatják, az Auto Motor und Sport értesülései szerint ennek mértéke 50 ezer euró. Ezen felül további 25 ezer eurót kell befizetni az FIA számára a vétkesnek felfüggesztett büntetésként. Ha a próbaidő alatt újból vét e szabály ellen egy versenyző, akkor további 100 ezer euró lesz a büntetés mértéke, ezen felül pedig újabb 25 ezer eurót kell befizetni az FIA kaszájába. A harmadik körös büntetés 250 ezer eurós birság, és akár tíz pontot le is vonhatnak tőle az összévi eredményéből.

Az istállóknak ezetntúl nem csak arról kell nyilatkozniuk, hogy szabályos az autójuk, hanem arról is, hogy versenyzőik nem hordanak ékszert amikor autóba ülnek, továbbá az FIA által jóváhagyott ruházatot hordják a tűzálló overál alatt. A Nemzetközi Automobil Szövetség szerint Romain Grosjean 2020-as Bahreini Nagydíjon történt balesete mutat rá arra, hogy milyen fontos az, hogy a tűzálló ruházat alatt hordott ékszerek a tűzálló ruházat hatékonyságát csökkenti, a bőrrel érintkező fém pedig súlyos égési sérüléseket tud okozni.

Vettel Hamiltonhoz hasonlóan nem ért egyet a szabályok ilyen szigorú értelmezésével, és sajátos módon nyilvánította ki nemtetszését.

Az ékszerek az FIA álláspontja szerint további kockázatot jelentenek az esetleges balesetet követő diagnózis felállításakor. Különösképpen a légutak környéki ékszerek viselését tartják kockázatosnak, mivel a baleset során akár belélegezhetik vagy akár lenyelhetik a versenyzők.

A Miami Nagydíj kapcsán így a műkikötő és a művíz mellett most a testékszerek és a tűzálló ruházat viselése a fő beszédtéma. Az FIA két verrsenyhétvégére engedményt tesz, így Miamiban és Barcelonában még nem fognak büntetni, Monacóban viszont már nem fognak megkegyelmezni senkinek.

  • Címkék:
  • F1
A Toyota kutyasétáltató robotja a kutyagumit is összeszedi Elegáns Ford a Volvótól: Volvo V50 2.0D 2006 - Tesztvideó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!