2022. április 11. | 14:52

Aki nem a szabályoknak megfelelő ruházatot visel, büntetésben részesülhet.

Niels Wittich, az FIA versenyigazgatója a 2022-es F1-es Ausztrál Nagydíjat megelőzően közölte a versenyzőkkel, hogy a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni, hogy mit vesznek fel a tűzálló ruhájuk alá, mielőtt beülnek a versenyautójukba.

Wittich elmondása szerint biztonsági okokból van erre szükség, ugyanis felmerült a gyanú, hogy egyes versenyzők olyan aláöltözetet hordanak, amely nem felel meg az FIA előírásainak – amelyek azért vannak érvényben, hogy megvédjék őket egy esetleges tűz esetén.

Max Verstappen
Kép: Eric Alonso / Getty Images

Az FIA Nemzetközi Sportkódexének L függeléke pontosan kimondja, hogy a versenyzők milyen aláöltözetet, kesztyűt és cipőt viselhetnek, mielőtt kigurulnak a pályára. Wittich nem rest betartatni a szabályokat, az Albert Parkban még arra is emlékeztette a versenyzőket, hogy a biztonsággal és az autókból való kiszabadulással kapcsolatos aggályok miatt meg kell szabadulniuk a testékszerektől, mielőtt elhelyezkednek az ülésben.

A hírek szerint a pilóták kínjukban csak nevetni tudtak, amikor a téma szóba került, röhögve vették tudomásul azt, amit az eligazításon hallottak – állítólag némi ellenérzést váltott ki belőlük a szigorítással kapcsolatos tervezet. Az FIA szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel fogja biztosítani, hogy a pilóták megfelelő tűzálló felszerelést viseljenek, a türelmi időszak már tart, aki nem tesz eleget a testület kérésének, később büntetésben részesülhet.

Nyitókép: Eric Alonso / Getty Images

  • Címkék:
  • F1