Bernie Ecclestone visszahozná a V8-as motorokat a Forma-1-be

Közzétéve:
2021-01-06, 10:55

A Száguldó Cirkusz egykori vezetője áthidaló megoldásként visszatérne a belső égésű motorokhoz.

A Forma-1-ben érdekelt csapatok a jelenleg használt hibrid hajtóegységek fejlesztésének 2022-től történő befagyasztásáról tárgyalnak. A Mercedes természetesen támogatná a kezdeményezést, mellyel gyakorlatilag bebetonozhatná előnyét. A döntéshozók az évtized közepére új motorszabályok kidolgozását ígérték. Bernie Ecclestone, az F1 egykori tulajdonosa az átmeneti időszakra visszahozná a hibrid korszak előtt használt V8-as motorokat.

„Lehet, hogy ezért kapni fogok hideget-meleget, de szerintem vissza kéne hozni a jó öreg belső égésű motorokat. Minden csapat számára rendelkezésre állnak, csökkenhetnének a költségek, a szurkolók visszakapják a hangélményt. Használhatnánk a V8-asokat abban az öt évben, amíg választ találunk a jövő hajtóegységével kapcsolatos kérdésekre” - nyilatkozta Ecclestone a Motor Sport Magazine idei első kiadásában.

Legutóbb 2013-ban használtak az F1-es csapatok V8-as motorokat, ezeket váltották fel az 1,6-os turbó, hibrid támogatással működő hajtóegységek. Ecclestone már kezdetben is ellenezte az ötletet.

Forma-1

A 2020-as szezon utolsó versenyhétvégéjén Fernando Alonso visszaült a 2005-ös világbajnoki autójába, és repesztett néhány kört a V10-es motorral ellátott Renault-val. A bemutatót ugyan imádták a szerelők, ám a spanyol pilóta szerint a sportág nem ragaszkodhat a régi megoldásokhoz. Bernie Ecclestone azonban úgy véli, a Forma-1-nek nem szabad követnie az autóiparban megjelenő trendeket.

„Az emberek gyakran elfelejtik, hogy a Forma-1 célja a szórakoztatás. A világ folyamatosan változik, az autóiparban is új irányvonalak jelennek meg, ezeket azonban nem kellene lekövetni az F1-ben. Meg kellene szabadulni ezektől az ostoba hibridektől. A szurkolókat nem érdekli, mennyire hatékonyak, mennyit fogyasztanak. Max Mosley (az FIA korábbi elnöke) szerint a motorhang nem számít – szerintem azonban igenis van jelentősége” - zárta gondolatait a Forma-1 egykori atyja.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek