Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Coulthard a régi idők csibészségeiről vallott: lehúzott egy felest egy monzai F1-es időmérő előtt, majd övé lett a pole pozíció

2023. november 02. | 15:41

A skót pilótával elhitették, ez egyfajta hagyomány, mely hozzátartozik az Olasz Nagydíj hétvégéjéhez.

Napjaink Forma-1-es pilótái kemény edzésekkel, valamint szigorú étrend követésével tartják magukat formában. Erre szükségük is van, hiszen a versenyek során nagyon komoly erőhatásoknak vannak kitéve. Az idei Katari Nagydíjon többen rosszul lettek a hőségtől, Esteban Ocon saját bevallása szerint hányt is a sisakja alatt.

A múltban a versenyzők nem mindig vették véresen komolyan a felkészülést. James Hunt, 1976 F1-es világbajnoka legendásan élvezte az életet, nem vetette meg az alkoholt, valamint a csinos hölgyek társaságát. Hunt gyakran dohányzott is a futamok előtt, akadt azonban olyan is, aki ennél merészebb cselekedetre is vállalkozott.

Az 1995-ös Olasz Nagydíj időmérő edzésén David Coulthard, a Williams pilótája szerezte meg az első rajtkockát. A Formula for Success című podcastben a 13-szoros futamgyőztes visszaemlékezett arra, amikor társai a kvalifikáció előtt egy pálinkához hasonló röviditalt itattak meg vele.

„Én egy fiatal, befolyásolható pilóta voltam, a többiek rutinos rókák. Nyilvánvalóan csőbe húztak engem. Három pohár volt az asztalon, azt mondták, mindegyikben olasz pálinka van. Ők természetesen vizet ittak. Körülbelül 30 perccel az időmérő előtt lehúztam az italt, majd kimentem, és megnyertem az edzést” – mondta Coulthard a műsorban, ahol Gerhard Berger, egykori F1-es versenyző volt a beszélgetőtársa.

Mint kiderült, Coultharddal sikerült elhitetni, hogy a kvalifikáció előtti feles egyfajta hagyománynak számít Monzában. Azt nem tudjuk, hogy a skót pilóta máskor is folyamodott-e hasonló megoldáshoz, akkor egyszer mindenesetre szerencsét hozott neki a védőital.

A pole pozíciót azonban nem tudta győzelemre váltani Coulthard. Már a felvezető körén megcsúszott, de DamonHill tartalékautójával el tudott indulni az újraindított versenyen. A 13. körig vezetett, ám ekkor kicsúszott és fel kellett adnia az Olasz Nagydíjat.

A futamot végül az akkor a Benetton-Renault színeiben versenyző Johnny Herbert nyerte meg, aki elől kiesett az egymással összeütköző Michael Schumacher és Damon Hill, valamint a Ferrari két versenyzője, Gerhard Berger és Jean Alesi is.

Paolo Pedicelli ATPImages/Getty Images
Az Online Fogadás Pszichológiája Ha így megy tovább, nem lesz kevesebb kamion az utakon: elbukott az árufuvarozás zöldítésének uniós programja

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!