Társszerző: Hajdu Balázs

Az FIA Formula-2 vezérigazgatója, Bruno Michel a héten jelentette be, hogy megalapítják az Anthoine Hubert-díjat. Ezzel kívánnak megemlékezni a tragikus körülmények között, verseny közben elhunyt francia pilóta érdemeiről. A díjat szerda este első alkalommal át is adták, a Monte Carlóban rendezett gálán Anthoine Hubert testvére, Victhor adta át az elismerést a 2019-es év újoncának, a kínai Guan Ju-Zsunak.

A díjon szereplő logó Anthoine Hubert sisakján szereplő csillagból, a francia zászló színeiből, valamint Hubert aláírásából tevődik össze. Ezek összessége jelképezi legjobban Hubert személyiségét.

az év újonca Formula 2-es díj

A díjazott kínai pilóta a Renault akadémiájának tagja, csakúgy, mint Hubert volt. Zsu ötször állhatott dobogóra, egyszer indulhatott az első rajtkockából, háromszor az első sorból, és kétszer övé lett az adott verseny leggyorsabb köre. Első F2-es szezonjában 140 pontot gyűjtött, ezzel 7. helyen végzett a bajnokságban.

„Anthoine mindig a családunkhoz fog tartozni. 2016 végén csatlakozott hozzánk, a szezonvégi GP3-as tesztek során. Két sikeres idényt teljesített a sorozatban ő a GP3 utolsó bajnoka. Az első F2-es szezonjában fantasztikus győzelmet aratott Monacóban, valamint hazai pályán, Franciaországban is. 10. helyen végzett a bajnokságban, ami egy újonctól kiváló teljesítmény. Szeretnénk tisztelegni az emléke előtt, ezért a legjobb újoncnak járó díjat róla nevezzük el. Biztos vagyok benne, hogy ő is harcban lett volna a címért a szezon végéig”- mondta Bruno Michel.

Guan Ju-Zsu ül egy kanapén

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy én kaptam az év újoncának járó Anthoine Hubert-díjat. Nagyszerű szezonom volt, olyan gyorsan fejlődtem és olyan dolgokat értem el, amikre nem számítottam ilyen gyorsan. Az idény természetesen tele volt hullámvölgyekkel. Nagyon hálás vagyok az UNI-Virtuosi csapatának, valamint a Renaultnak a rengeteg támogatásért és segítségért, melynek köszönhetően jobb versenyző vált belőlem. Anthoinenak minden jót kívánok odafent. Minden erőmmel azon leszek, hogy ő büszke lehessen a versenyzői pályafutásomra” - mondta el a díjazott, a kínai Guan Ju-Zsu.