2023. szeptember 15. | 20:53

A Massa-Hamilton ügy után egy újabb olyan helyzetet vettek elő, ahol a világbajnokság az utolsó futamon, ellentmondásos körülmények között dőlt el.

Mostanában egyre népszerűbb ötletnek tűnik a Forma-1-es történelmet bolygatni. Néhányan olyan eseményeken rugóznak, melyek évtizedekkel ezelőtt történtek, és most akarják megváltoztatni a bajnokságok végkimenetelét.

A legújabb eset Michael Schumacher és Damon Hill 1994-es párviadaláról szól. Roger Benoit francia szakújságíró szerint a német pilótát meg kellene fosztani az első világbajnoki címétől, mivel azt szabálytalan körülmények között szerezte.

A bajnokság az utolsó futamon, az Adalaide-ben rendezett Ausztrál Nagydíjon dőlt el. Damon Hill egy 27 pontos különbséget ledolgozva érkezett a versenyre, a riválisok között mindössze 1 egység volt a differencia. A történeti hűség kedvéért érdemes hozzátenni, hogy Hill olyan versenyeket nyert meg, ahol Schumachert vagy kizárták, vagy eltiltás miatt nem is indulhatott.

Az ausztrál futam 35. körében a versenyt vezető Schumacher komoly hibát vétett, ennek köszönhetően Hill utolérte őt. A brit pilóta előzési kísérletbe kezdett, riválisa azonban becsukta előtte az ajtót. A Williams pilótája defektet kapott, törött felfüggesztése miatt pedig nem tudta folytatni a küzdelmet. A versenybalesetnek minősített ütközés nyomán Schumacher is feladta a versenyt, ám neki ennyi is elég volt az 1994-es világbajnoki cím megszerzéséhez. Damon Hill végül 1996-ban ért fel a csúcsra, miután ’95-ben Michael Schumacher megvédte koronáját.

„Tudom, hogy Michael hétszeres világbajnok, ám szerintem az 1994-es címet el kellene venni tőle. Egy szándékos ütközéssel győzte le Hillt, egy bajnoki küzdelem végére nem így kellett volna pontot tenni” – nyilatkozta Benoit a svájci Blick napilapnak.

Roger Benoit felvetése alighanem összefügghet Felipe Massa ügyével. A Ferrari egykori pilótája a 2008-as Brazil Nagydíj leintésekor néhány pillanataig világbajnoknak mondhatta magát, most ezt a címet szeretné visszaszerezni Lewis Hamiltontól.

A brazil jogi úton szerezne érvényt követeléseinek, melyek alapját a Szingapúri Nagydíjon történt Crashgate – Nelson Piquet szándékos ütközése a Renault-val – szolgáltatja. Egészen pontosan nem is a baleset, hanem annak ténye, hogy az F1 akkori vezetése állítólag tudott a francia istálló összeesküvéséről.

Pascal Rondeau/Allsport/Getty Images