2023. szeptember 13. | 22:39

Örökké emlékezetes marad a 2008-as Brazil Nagydíj, ahol az utolsó néhány kanyarban történt egy döntő fontosságú előzés. Massa ügyvédjei most azt kérik Hamiltontól, önként mondjon le pályafutása első VB-címéről.

A Forma-1-et régebb óta követő szurkolók bizonyára emlékeznek a 2008-as szezon drámai végkimenetelére. A világbajnoki cím sorsa az idényt lezáró Brazil Nagydíjon dőlt. Felipe Massa a leintéskor még visszafogottan ünnepelt – a Ferrari garázsában népünnepély vette kezdetét – ám Lewis Hamilton az utolsó néhány kanyarban megelőzte Timo Glockot, így övé lett az összetett első helye.

A szezon során a Szingapúri Nagydíj hozta az F1 történetének egyik legellentmondásosabb eseményét. A Crashgate néven hírhedtté vált botrány abból indult ki, hogy az ifjabb Nelson Piquet szándékosan összetörte autóját, hogy ezzel csapattársának, Fernando Alonsónak kedvezzen. A Renault istálló és Piquet is utólag elismerte a szándékosságot, Flavio Briatore csapatfőnököt emiatt örökre eltiltották a Forma-1-es munkavállalástól.

Massa az esetet megelőzően vezette a versenyt, a biztonsági autós szabályok miatt azonban tiltott időpontban látogatott a boxutcába, ráadásul magával rántotta a tankolócsövet is. A Ferrari brazil pilótája pont nélkül maradt, Hamilton viszont 6 egységgel lett gazdagabb. Ez nyilván befolyásolta a bajnokság végeredményét, Massa ügyvédjei pedig készek akár a bíróság elé vinni az ügyet.

Bernardo Viana, Massa egyik jogi képviselője elárulta, október közepéig adtak haladékot a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, hogy reagáljanak a brazil pilóta csapatának levelére. A 42 éves egykori autóversenyző állítja, a szingapúri futam eredményét utólag törölni kellene, mivel a sportág döntéshozó tudtak a Renault csalásáról, de segítettek azt titokban tartani. Az ügyvédek azt kérik Hamiltontól, hogy támogassa az ügyet, azaz mondjon le a hét világbajnoki címe egyikéről.

„Nincs semmilyen ellentétünk Hamiltonnal. Ő a sportág egyik kiváló nagykövete, tiszteletbeli brazil állampolgár és rendkívül népszerű a brazil emberek körében. Reméljük, hogy a Forma-1 érdekeit szem előtt tartva ő is az ügyünk mellé áll” – nyilatkozta Bernardo Viana.

A Mercedes hétszeres világbajnok pilótáját nem igazán foglalkoztatja a 15 évvel ezelőtti történet. Őszintén szólva nem tartom valószínűnek, hogy Hamilton önként átadná 2008-as címét Massának. A brazil egyébként azután folyamodott jogi segítséghez, hogy megtudta, Bernie Ecclestone és Max Mosley tudtak Piquet szándékos ütközésének tervéről. Mosley 2021-ben elhunyt, ahogy a versenyirányításért felelős Charlie Whiting sincs már köztünk. Lássuk be, így azért meglehetősen nehéz bármilyen követelést is érvényesíteni.

Ezzel együtt Massa ügyvédi csapata továbbra is keresi az igazát, szerintük elég bizonyíték van a kezükben. A brazil tanácsadói között a sportjogban jártas Nick de Marco nevét is megtalálhatjuk, a szakember szerint ez az ügy az egész sportág alapvető megítélését is befolyásolhatja.

Az F1 korábbi mindenható ura, Bernie Ecclestone is elmondta a véleményét Massa ügyéről. Szerinte a brazil csak pénzt akar, ám esélytelennek titulálta. Megjegyezte, hogy Hamilton és a Mercedes is indíthatott volna pert a 2021-ben ellentmondásos körülmények között elveszített világbajnoki címet követően.

Mark Thompson/Getty Images