2021. május 20. | 12:30

Nagyon ritka hogy ilyen történjen egy aktív pilóta korábbi autójával.

Lewis Hamilton jelenleg éppen a nyolcadik világbajnoki címért harcol Max Verstappen ellen. Egyelőre úgy tűnik, lépéselőnybe kerülhet a Mercedes, de persze még nagyon korai szakaszában vagyunk a szezonnak.

A brit klasszis pályafutása legfontosabb szakaszánál tart, hiszen most dönt meg szinte minden eddigi rekordot. Hamarosan nem csak pole pozícióból lesz 100 a neve mellett, de győzelemből is, amely sokkal inkább elérhetetlennek tűnt a Forma-1 72 éves története során. Hamilton éppen mostanában fejezte ki azon szándékát, hogy szeretné folytatni az idei szezont követően. Abban bízik, hogy szerződésének meghosszabbítása kevésbé lesz bonyolult mint legutóbb, úgyhogy a neve melletti rekordok száma tovább nőhet.

Annak ellenére, hogy még tagja a Száguldó Cirkusz mezőnyének, már most elárverezésre kerül az egyik korábbi futamgyőztes autója. Mint tudjuk, nem csak az megy ritkaság számban, hogy egy Forma-1-es autót bocsássanak aukcióra, az még inkább különleges, hogy egy még aktív pilóta versenygépe kerül kalapács alá.

Ezeket az autókat vagy magángyűjtők birtokolják, de sokkal inkább a gyárak tartják meg a központjaikban. Most viszont a 2010-es Török Nagydíj győztes autója lesz elárverezve.

Egy kis visszatekintőként emlékezzünk, hogy pont azon a futamon ütötte ki egymást a két Red Bull, azaz Sebastian Vettel és Mark Webber, hogy aztán a két McLaren-Mercedes nevető harmadikként húzza be a kettős győzelmet Hamilton és Button révén.

Az RM Sotheby’s tehát július 17-én rendezi meg az árverést, ahol egészen pontosan az MP4-25A kódjelű McLarent fogják kalapács alá bocsátani. Ráadásul mindennek tetejében ez a modell a típus 01-es karosszériája, ami még nagyobb értéket és egyediséget kölcsönöz neki. A gépet egy 2,4 literes V8-as szívómotor hajtja és olyan innovatív fejlesztések is megjelennek rajta, mint például az F-csatorna, amit a pilóta a lábával tudott szabályozni.

Lewis Hamilton McLaren-Mercedese várhatóan 5-7 millió dollár (átszámítva aktuális árfolyamon 1,4 – 2 milliárd forint) között kelhet majd el, amely szintén rekord lehet, ami a Forma-1-es autók értékesítését illeti.