Max Mosley családja hétfőn rövid közleményben jelezte, elhunyt a Nemzetközi Automobil szövetség korábbi elnöke. Az FIA jelenlegi elnöke, Jean Todt részvétét fejezte ki a Twitteren.


1940 április 13-án May Rufus Mosley néven látta meg napvilágot. Fiatalon voltak versenyzői ambiciói is, ám egy 1969-es bajnokságon kívüli F1-es futamon, a Madridi Nagydíjon vett csak részt, magának a Száguldó Cirkusznak pilótaként nem volt tagja.

A March Engineering társalapítójaként már több sikert ért el, többek között F1-es futamgyőzelmet is szerzett csapata. Bernie Ecclestone-nal akkor került szorosabb kapcsolatba, amikor a March Engineering képviselőjeként bejutott az F1-es konstruktőrök szövetségébe (FOCA).

Ezt követően a FOCA jogi tanácsadója lett, majd az első Concorde-egyezmény kidolgozásában is szerepet vállalt. 1991-ben a FIA elnökévé választották, majd a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökeként tevékenykedett egészen 2009-ig. Elhíresült botránya és a Forma-1-es csapatokkal megromló viszonya miatt távozni kényszerült.

May Mosley elévülhetetlen érdemeket szerzett az F1 biztonságosabbá tételében, miután a Roland Ratzenberger és Ayrton Senna halálát követő 1994-es fekete napot követően változtatásokat sürgetett e téren.

Amióta leköszönt az FIA elnöki pozíciójából, a motorsportok világától visszavonulva élte napjait. A család közleménye szerint hosszú ideje rákbeteg volt Mosley.