2023. május 15. | 14:34

Számtalanszor fordult elő, hogy egyesek megpróbálták szabadabban értelmezni a szabályokat, hogy előnyt szerezzenek a riválisokkal szemben.

Következő

Az F1-es versenyzők és csapatok mindent megtesznek a győzelemért. Annak érdekében, hogy előnyt szerezzenek a riválisaikkal szemben, folyamatosan feszegetik a szabályok nyújtotta kereteket. A csapatok hosszú időt töltenek azzal, hogy megtalálják az előírásokban rejtőző kiskapukat, vagy egyszerűen csak sajátos megközelítésből értelmezik a regulákat. Időnként ezek a megközelítések már átesnek a szabályost a szabálytalantól elválasztó határvonalon.

Más alkalmakkor lényegesen kirívóbb szabálysértések – nevezzük őket egyszerűen csak csalásnak – is előfordulnak, amikor a csapatok vagy a pilóták semmilyen eszköztől sem riadnak vissza, hogy előnyhöz jussanak a versenytársakkal szemben.

Természetesen a csalást csak akkor büntetik, ha rajtakapják az embert, így az F1 múltjában az érintettek igyekeztek eltussolni minden erkölcsileg megkérdőjelezhető lépést, amit a győzelem érdekében tettek. Itt nem kizárólag a tisztességtelen előnyt biztosító műszaki megoldásokról van szó, hanem adott esetben a pilóták vitatható megmozdulásairól is.

Íme a legemlékezetesebb csalások és súlyos szabálysértések, amelyeket a csapatok és a versenyzők elkövettek a sportág 73 éves történelme során a győzelem reményében.

Következő
Darren Heath/Getty Images