Ezt látnod kell! A Red Bull szerelői új szintre emelték a kerékcserét

Közzétéve:
2019-11-21, 16:41

Övék minden idők leggyorsabb kerékcseréje, és már súlytalanság sem jelent számukra akadályt.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Brazil Nagydíjon a Red Bull csapata végrehajtotta minden idők leggyorsabb kerékcseréjét. Max Verstappen mindössze 1,82 másodpercig állt a garázs előtt. A szerelők ezúttal egészen más körülmények között próbálták teljesíteni a feladatot.

Red Bull szerelők

A Roscosmos orosz űrügynökség lehetőséget biztosított, hogy az Iljusin Il-76 MDK szimulátoron a Red Bull szerelői végrehajtsák a világ első zéró gravitációs kerékcseréjét. A kísérleti alany egy 2005-ös Red Bull RB1 modell volt, ez keskenyebb, mint a mostani versenyautók. A csapatot egy teljes héten át filmezték, eközben 7 repülési és 80 parabola időszakon mentek keresztül. Ilyenkor a szimulátor 45 fokra felemelkedik, majd visszaesik szintén 45 fokban, ezzel előidézve a súlytalanság állapotát.

„Az első parabola nagyon különleges volt. Nem csak fel-le mozgás érzéséről van szó. A 2G erőhatást is figyelembe véve, olyan az egész, mintha földbe döngölnének, és nem tudnál megmozdulni. Az érzés aztán megfordul, amikor a szabadesés következik. Olyanok voltunk, mint egy kis őzike a jégen. Aztán rájöttünk, hogyan tartsuk meg magunkat, és hogyan küzdjünk meg a súlytalanság állapotával. Fantasztikus élmény volt, egész egyszerűen nem lehet összehasonlítani semmivel” - mesélte el Paul Knight, a Red Bull egyik szerelője.

A Formula 1 hivatalos oldalán megjelent videóban a világ első zéró gravitációs kerékcseréjét csodálhatod meg. A Red Bull szerelői a jelek szerint minden körülmények között kitűnően végzik a munkájukat.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek