Társszerző: Hajdu Balázs

A Német Nagydíjak történetében számos drámai, izgalmas és felejthetetlen pillanat történt. A következő összeállításban 5 sokkoló momentummal hangolódhatsz az idei száguldásra.

1. Luciano Burti repülése

A 2001-es Német Nagydíj egy hatalmas – és egyben látványos – balesettel kezdődött. A rajtot követően a Prost pilótája Luciano Burti valósággal megmászta Michael Schumacher Ferrariját. Az olasz versenyző autója a levegő repült, majd egy forgást követően a gumifalban kötött ki. A futamot újraindították, a baleset mindkét főszereplője később kiállni kényszerült. A versenyt Ralf Schumacher nyerte, Rubens Barrichello és Jacques Villeneuve előtt.

„Szerintem a baleset kívülről sokkal ijesztőbbnek nézett ki, belülről nem tűnt annyira súlyosnak” - mondta az esetről Burti.

2. Piquet és Salazar bunyója

Az 1982-es Német Nagydíjon minden jel arra utalt, hogy Nelson Piquet ünnepelhet majd a dobogó legfelső fokán. A chilei Eliseo Salazar lekörözése azonban nem sikerült, ugyanis a mezőny végén haladó pilóta nem adta fel a pozícióját. Az ütközést követően Piquet és Salazar között egy kickbox-meccsre hasonlító verekedés alakult ki. Ennyi év távlatából visszanézve elég viccesen fest két pofozkodó Forma-1-es pilóta.

3. „Fernando gyorsabb nálad”

2010-ben Felipe Massa Sebastian Vettelt és Fernando Alonsót is megelőzte a rajtnál. Az első kiállásig a Ferrari két pilótája – Massa és Alonso – felváltva autózták a leggyorsabb köröket. A brazil versenyző aztán a gumikkal küszködött, majd a csapat utasítására elengedte Alonsót. A Ferrari a „Fernando is faster than you” mondatért 100 ezer dolláros büntetésben részesült.

4. Jos Verstappen meleg pillanatai

1994-ben Jos Verstappen egy egyszerű kiállásra érkezett meg a boxutcába. A tankolás azonban nem ment zökkenőmentesen, ugyanis komoly mennyiségű üzemanyag fröccsent az autóra. A Benetton néhány másodperccel később lángra kapott. Szerencsére Max Verstappen édesapja épségben megmenekült, mindenesetre ijesztő volt látni, ahogy a lángoló autóban ül.

5. Vettel eldobja a győzelmet

Sebastian Vettel tavalyi kicsúszása természetesen nem maradhatott ki. A Ferrari német pilótája tökéletes hétvégét futott, a versenyen is minden a kezére játszott, ám jött az eső, egy késői fékezés, és máris a kavicságyban találta magát. A futamot – természetesen – Lewis Hamilton nyerte, Vettel pedig ezt követően nem igazán találta a fonalat.

Szerinted idén ki lesz az első a Forma-1-es Német Nagydíjon?