F1: az FIA helyt adott a Renault óvásának, súlyos büntetést kapott a Racing Point

Közzétéve:
2020-08-07, 12:20

A rózsaszín istálló 400 ezer eurós pénzbírságot kapott, valamint 15 világbajnoki pontot is levontak tőlük.

15 világbajnoki pontot levontak a Racing Point csapatától, valamint az istálló 138,5 millió forintnak megfelelő pénzbírságot is kapott a Nemzetközi Automobil Szövetségtől, miután helyt adtak a Renault által benyújtott óvásnak, melyben a rózsaszín istálló autóinak legalitását vitatták.

A Racing Point hatalmas meglepetést okozott a barcelonai teszteken, mivel idei autójuk kísértetiesen hasonlít a Mercedes tavalyi konstrukciójára. Mindkét fél több alkalommal is kijelentette, hogy mindent a szabályoknak megfelelően intéztek. A Racing Point Mercedes-erőforrásokat használ, valamint alkatrészeket is kap a német istállótól – ezeket az előírások természetesen nem tiltják.

A Renault csapata a Stájer Nagydíj, a Magyar Nagydíj és a Brit Nagydíj után is az FIA-hoz fordult panasszal. A franciák állítása szerint a Racing Point teljes egészében lemásolta a 2019-es Mercedes fékvezetékeit. A versenybíróság mai ülésén a Renaultnak adott igazat.

A Racing Point csapatát összesen 400 ezer euróra büntették meg, amiért rajthoz állította Perez és Stroll autóját a Stájer Nagydíjon. A bírságon felül az FIA levont tőlük 15 világbajnoki pontot – a két versenyző azonban megtarthatja az általuk gyűjtött egységeket. A Magyar Nagydíj és Brit Nagydíj utáni óvásoknak is helyt adtak, ezekért a szabálysértésekért a Racing Point megrovásban részesült.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek