2015. május 05. | 12:05

A Nemzetközi Automobil Szövetség is a sokféleség elfogadása mellett kampányol.

A sokféleség nagyobb mértékű elfogadása mellett, valamint a kirekesztés ellen folytatott munkában az FIA is támogatja Lewis Hamiltont. A Mercedes pilótája az idény elején egy bizottságot is létrehozott erre a célra.

A hatszoros világbajnok az F1-es Brit Nagydíj előtt beszélgetett az ügyről Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével.

„Nagyon konstruktív beszélgetést folytattunk egymással. Fontosnak tartom, hogy egy program keretében foglalkozzunk a kérdéssel. Minden elismerésem Chase Carey-é (a Forma-1 tulajdonosa és vezérigazgatója), aki elindított egy mozgalmat, sőt adományozott is a sokféleség elfogadásának erősítése céljából. Az FIA teljes mértékben kiáll az ügy mellett. Ahhoz, hogy előre lépjünk, összehangolt tevékenységre van szükség. A szövetségben egy hölgy kifejezetten ezen az ügyön dolgozik, ő egyébként a Hamilton Bizottsággal is együttműködésben áll. Minden olyan kezdeményezést támogatunk, mely összhangban van az alapelveinkkel” - mondta Jean Todt, az FIA elnöke.

Más versenyzők mellett főleg Lewis Hamilton kritizálta a rasszizmus elleni, letérdelős ceremónia szervezetlenségét a Magyar Nagydíjon. Silverstoneban az FIA egy hivatalos procedúra kidolgozását jelentette be, mely összehangolná a versenyzőktől elvárt viselkedést a tiszteletadás ideje alatt.

„Szervezetebben kell kezelnünk a helyzetet. Ausztriában még a tervek szerint zajlottak a dolgok, a következő futamokon már nem igazán. Ezért kell foglalkoznunk a kérdéssel” - tette hozzá Jean Todt.

Az FIA elnöke elismerően nyilatkozott Hamilton rasszizmus ellen folytatott küzdelméről. Todt elmondta, az FIA a lehető legnagyobb mértékben támogatja a kezdeményezést, ám politikai üzeneteket nem hajlandók közvetíteni.

„Tisztelem azt, aki hisz valamiben, és ismertségét felhasználva egy jó ügy élére áll. Számos területen fejlődnünk kell. Az FIA elnökeként és az ENSZ különleges követeként a közlekedésbiztonság javítását szolgáló programban is részt veszek. 1,4 millió ember, köztük naponta 500 gyermek veszíti életét az utakon. Hiszek benne, hogy közösen tehetünk az ilyen aggasztó statisztikák, valamint az emberi kapcsolatok javításáért” - zárta gondolatait az FIA elnöke.

  • Címkék:
  • F1