Világszerte rengeteg sportoló fejezi ki tiszteletét a „Black Lives Matter” (a fekete életek számítanak) kampánnyal kapcsolatban. Ennek jele, hogy egy futballmeccs kezdetén, vagy éppen egy Forma-1-es futamot megelőzően letérdelnek a játékosok, illetve a pilóták. Az F1-ben eddig nem alakult ki egységes magatartás ezzel kapcsolatban. Sebastian Vettel támogatja Lewis Hamilton törekvéseit, aki jobban megszervezett tisztelgést szeretne elérni.

F1-es pilóták térdelnek

Ausztriában minden versenyzőn egy-egy „End Racism” (vessünk véget a rasszizmusnak) feliratú póló volt. Hamilton kezdeményezte a térdelést, melyhez számos pilóta csatlakozott, néhányan azonban állva maradtak. A ceremónia a Stájer Nagydíj előtt is megismétlődött, a Hungaroringen azonban némi kapkodás alakult ki, néhány versenyző nem is ért időben oda a térdelésre. Hamilton kritikát fogalmazott meg a Forma-1 és az FIA irányába, amiért nem megfelelően koordinálja a csoportos tiszteletadás kérdését. A hatszoros világbajnok brit pilóta törekvéseit a négyszeres világbajnok Vettel is támogatja.

„Nagyon kevés időnk volt mindenre, kapkodni kellett a verseny előtt. A pilóták éppen csak összegyűltek, arra sem volt lehetőség, hogy eldöntsék mit akarnak csinálni, mert pillanatokkal később elindult a nemzeti himnusz. Beszélnünk kell egy egységes magatartás kialakításáról, remélhetőleg meg tudjuk oldani a problémát” - mondta a Ferrari német pilótája a Magyar Nagydíj helyszínén.

Lewis Hamilton az autóversenyzők szövetségének igazgatóját, Romain Grosjeant is támadta, amiért a Haas pilótája nem érzi szükségesnek a szimbolikus gesztus további gyakorlását.

„A pilóták közül sokan gondolják azt, hogy egyszer már letérdeltek, többször nem fogják ezt megtenni. Nem tudom, mi váltotta ki belőlük ezt a véleményt. Mindannyian tagjai vagyunk a szövetségnek, melyet három ember irányít. Közülük ketten támogatják a kezdeményezést, egyikük viszont nem tartja fontosnak. Nem szeretnék nyomást gyakorolni a versenyzőkre. Nem akarom, hogy azt higgyék, rólam szól ez az egész. Szerintem nem veszik elég komolyan, vagy nem értik az üzenet lényegét. Jelenleg olyan emberekért harcolunk, akik a világ bármely pontján diszkrimináció áldozataivá váltak” - érvelt a Mercedes hatszoros világbajnok pilótája.

F1-es pilóták a rasszizmus elleni küzdelmet hirdető pólóban

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner megvédte beosztottját. Szerinte Grosjean nem azért nem térdelt le, mert nem támogatja a Forma-1 rasszizmus elleni kezdeményezését.

„Kiválóan ismerem Romaint, és biztosan tudom, hogy támogatja a kampányt. Mindeközben adódik a kérdés: meddig folytatjuk a térdelés rituáléját? Ez mindenkinek saját döntése, a versenyzők egyénileg eldönthetik, mit akarnak csinálni és meddig akarják folytatni azt. Ha valaki nem akar letérdelni, attól még részt vehet a rasszizmus elleni küzdelemben. Szabad világban élünk, ezt is figyelembe kellene vennünk” - mondta a Haas csapatfőnöke az Autosportnak.

Te hogyan vélekedsz a versenyek előtti letérdelés rituáléjáról?