Öt futam óta tartó nyeretlenségi szériából érkezik Lewis Hamilton a hazai versenyhétvégéjére. A Brit Nagydíj előtt a hétszeres világbajnok 32 pontos lemaradással követi az éllovas Max Verstappent. A hibrid érában szokatlan ez a helyzet, a szezon feléhez közeledve mindenesetre a Mercedesnek és Hamiltonnak is emelnie kell a szintet.

Hamilton a hónap elején újabb két évvel meghosszabbította szerződését, így papíron akár tízszeres világbajnokként is zárhatja F1-es pályafutását. Az idei bajnoknak járó trófeához jelenleg Verstappen áll közelebb, akad olyan hozzáértő is, aki tudni véli Hamilton gyengélkedésének okait.

Bernie Ecclestone szerint honfitársa csak azért írt alá újabb kontraktust a Mercedesszel, mert a Forma-1-en kívüli tevékenységeiből nem tudott volna annyi pénzt összehozni. A brit üzletember úgy látja, Hamilton küzdőszelleme is megkopott.

„Számos olyan pillanat volt idén, amikor jobban teljesíthetett volna. Az elmúlt években nem igazán akadt riválisa, az autó is megbízhatóan működött, így talán egy kicsit hátra dőlt, és nem erőlteti meg magát annyira. Az év elején azt hittem, hogy majd megnyeri a nyolcadik VB-címet és visszavonul, ám jelenleg nem így fest a helyzet. El tudom képzelni, hogy azért marad a Forma-1-ben, mert a divatszakmában és a zenei piacon nem tudna ennyi pénzt keresni” – mondta Ecclestone a PA hírügynökségnek.

Ecclestone és Horner
Bernie Ecclestone, a Forma-1 egykori tulajdonosa és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke

Hamilton a Brit Nagydíjon szeretné elhallgattatni kritikusait. A világbajnoki címvédő már hétszer diadalmaskodott ezen a pályán, ám a remek formát mutató Red Bull és Max Verstappen ellen ezúttal sem lesz könnyű dolga. A megszokott sorrendet azonban boríthatja a Forma-1 történetének első sprintkvalifikációja, a vasárnapi rajtsorrendről ugyanis ezúttal egy 17 körös, rövidített verseny dönt majd. Az újdonságot egyelőre kísérleti jelleggel tesztelik, az F1 egykori tulajdonosa mindenesetre teljes erőből ellenzi az ötletet.

„Egyáltalán nem értek egyet a sprintkvalifikációval. Ezeken a tradicionális dolgokon nem szabadna változtatnunk, hiszen elveszíthetjük a hagyományokat, ami nem helyes dolog. Szerintem ez a megoldás nem válik be, ezért nem is lesz hosszútávú folytatása. Nem örülök ennek a szükségtelen felfordulásnak. Az időmérő eddig is érdekes volt, most meg lesz még egy futam a versenyhétvége programjában” – vélekedett Bernie a Forma-2-ben rendszeresített kvalifikációs szisztémáról.