2022. október 10. | 19:02

Némi csúszással ugyan, de megérkezett az FIA hivatalos közleménye.

Néhány héttel ezelőtt szárnyra kapott a hír, amely szerint két Forma-1-es csapat is vétett a költségvetési plafonra vonatkozó szabályok ellen. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már a múlt héten azt ígérte, tisztázni fogja a helyzetet, a hivatalos közlemény azonban csak ma délután érkezett meg.

A szövetség állásfoglalása szerint a Red Bull a megengedett összegnél többet költött 2021-ben, az Aston Martin csapata pedig eljárási hibát vétett. A pontos szabálysértésről, valamint a büntetésekről később határoz az FIA.

A korábbi híresztelések a Red Bull kapcsán a költségsapka enyhe túllépéséről szóltak, ezt a tényt a szövetség megerősítette. Számítások szerint ez legfeljebb 7,25 millió dollárt jelenthet, ami az osztrák istálló riválisai szerint egy ilyen fegyverkezési versenyben komoly különbség, az FIA azonban nem tartja jelentősnek.

A Forma-1 pénzügyi szabályzata hat különböző büntetési lehetőséget tartalmaz az előírásokat enyhén megsértőkkel szemben. Ezek között szerepel a nyilvános megrovás, pontlevonás a csapat vagy a pilóték eredményéből, versenyekről való eltiltás, az aerodinamikai módosítások, illetve a tesztlehetőség korlátozása, valamint a költségvetési plafon további csökkentése.

„Az FIA megerősíti, hogy a költségvetési sapkáért felelős részlege befejezte a csapatok által benyújtott beszámolók felülvizsgálatát a 2021-es Forma-1-es világbajnoki szezonra vonatkozóan. A testület a tíz istálló közül hét esetében mindent megfelelőnek talált. Az Aston Martin és a Williams eljárási hibát vétett, a Red Bull pedig a megengedett összegnél többet költött” – áll a Nemzetközi Automobil Szövetség közleményében.

A Red Bull meglepetten és csalódottan vette tudomásul a döntést. Ők továbbra is azt állítják, mindenben megfeleltek a költségvetésre vonatkozó előírásoknak. Ami a büntetést illeti, a pontlevonás valószínűtlen következménynek látszik, így az immár kétszeres világbajnok Max Verstappen minden bizonnyal megtarthatja a tavalyi utolsó futamon megszerzett VB-címét.

Nyitókép: Depositphotos