Társszerző: Hajdu Balázs

A koronavírus miatt elmarad a Forma-1-es Bahreini és Vietnámi Nagydíj is. A hétvégére tervezett Ausztrál Nagydíjat sem rendezik meg, így a szezon első négy versenyére nem az előre tervezett időpontban kerül sor. Az április 17-re kiírt Kínai Nagydíjat már korábban törölték.

A Forma-1 és az FIA továbbra is vizsgálja a két helyszínt, hogy egy későbbi időpontban megrendezhessék a versenyeket. A döntéshozók szerint a 2020-as F1-es idény május végén, Európában veheti kezdetét.

A teljes közlemény

A COVID-19 koronavírus globális terjedése miatt tárgyalásokat folytattunk az FIA-val, a Bahreini Nemzetközi Versenypályával, a Bahreini Automobil Szövetséggel, a Hanoi Népbizottsággal, Vietnám Szocialista Köztársaság Kormányával, a Vietnámi Automobil Szövetséggel, valamint a Vietnámi Nagydíj Részvénytársasággal. A döntés értelmében a március 20-22 között kiírt Bahreini Nagydíjat, valamint az április 3-5-re tervezett Vietnámi Nagydíjat is elhalasztjuk.

Az Ausztrál Nagydíj elmaradásának bejelentését követően, figyelembe véve a koronavírus terjedését, a Forma-1, az FIA és a versenyek szervezői a személyzet, a bajnokság résztvevői, valamint a szurkolók egészsége és biztonsága érdekében döntött a futamok elhalasztása mellett.

A Forma-1 és az FIA, a bahreini és vietnámi szervezőkkel, illetve egészségügyi hatóságokkal együttműködve keresi a futamok lebonyolításának alternatív időpontját. A tervek szerint a 2020-as idény május végén veheti kezdetét Európában, ám ezt a koronavírus gyors terjedése miatt folyamatosan felülvizsgáljuk.

„A koronavírus-helyzet rendkívül gyorsan változik, és nagyon nehéz megjósolni a következményeket. Megfelelően értékeltük a helyzetet, és felelős döntést hoztunk. Számunkra a biztonság a legfontosabb. A Bahreini Nagydíj egy nagyon érdekes eleme a versenynaptárnak, reméljük, hogy hamarosan visszatérhetünk. Ezzel együtt szintén nagyon várjuk, hogy története során először Vietnám is F1-es futamot rendezhessen” - Chasey Carey, a Forma-1 vezérigazgatója.

Forma-1

„Az emberek védelme a legfontosabb. A versenyek elhalasztása volt az egyetlen lehetséges döntés, melyet információink birtokában hozhattunk. Továbbra is követjük az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásait, valamint a helyi hatóságok előírásait” - Jean Todt, az FIA elnöke.