F1: Eljött a kvalifikációs versenyek ideje?

Frissítve:
2019-09-19, 13:23

Ez az újítás vajon megoldaná a sportág jelenlegi problémáit?

Társszerző: Hajdu Balázs

Úgy érzem, hogy lassan végtelen ötletgyűjtögetés zajlik a Forma-1 problémáinak megoldásával kapcsolatban. Hogyan tegyék izgalmasabbá a futamokat, hogyan legyen több előzés, miként lehet megtörni a Mercedes dominanciáját? A közelmúltban felmerült az időmérővel kapcsolatos forradalmi újítás, a kvalifikációs verseny gondolata.

Tulajdonképpen egy mini sprintversenyről van szó, mely meghatározná a vasárnapi rajtsorrendet, mely továbbra is a fő attrakció lenne. Az ESPN beszámolói alapján a döntéshozók fontolóra veszik a kérdést, mivel nem akarnak több olyan jelenetet látni, mely Monzában, az Olasz Nagydíj időmérőjén zajlott. Azok kedvéért, akik nem látták: Carlos Sainz kivételével az összes Q3-ba jutott pilóta elszalasztotta a lehetőségét egy végső gyors körre, mivel a szélárnyékra várva nem jutottak át a célvonalon időben.

Ez nem csak a csapatok és a pilóták, hanem a Száguldó Cirkusz szempontjából is rendkívül kínos jelenet volt. Az időmérő nagyon gyakran a hétvége legizgalmasabb eseménye, most ezt az adrenalint részben elvették a rajongóktól a pilóták.

hatalmas dugó az Olasz Nagydíj időmérő edzésén
Az Olasz Nagydíj időmérő edzésének első szakaszában egymást tartották fel a pilóták

A jelenlegi, háromszakaszos időmérő helyett alkalmazandó sprintverseny pusztán az izgalmak fokozására szolgálna. Elméletben kiszámíthatatlanabbá tenné a vasárnapi rajtsorrendet, gyakorlatilag pedig majd kiderül... Nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy ez egy jó ötlet, legalábbis a 2021-es, új szabályrendszer bevezetése előtt. Képzelj el egy sprintversenyt a Mercedes, a Williams és a Toro Rosso részvételével. A dolgok jelenlegi állása szerint ez aligha okozna komoly pulzusnövekedést. Egy fordított rajtrácsra épülő történet már sokkal jobban hangzik, bár kétség kívül növeli a balesetveszélyes helyzetek kialakulásának kockázatát.

Az FIA és a Forma-1 döntéshozói biztosan sokat tanácskoznak a kérdésen. Szerinted izgalmasabbá tenné a sportágat egy kvalifikációs verseny?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek