F1: eltérő vonalvezetésen rendezik a második bahreini futamot

Közzétéve:
2020-08-28, 14:50

Az ultragyors pályán akár 1 perc alatti köridők is születhetnek.

A december 4-6 között megrendezésre kerülő Forma-1-es Szahíri Nagydíjon a bahreini pálya külső szakaszát használják majd. Az ultragyors vonalvezetésen akár 1 perc alatti köridők is születhetnek.

A bahreini versenypálya rendelkezésre álló vonalvezetéseinek részletes elemzése után, a 11 kanyarból álló külső szakaszra esett a választás, mely ugyan rendelkezik az FIA legmagasabb szintű engedélyével, ám nemzetközi versenyt még soha nem rendeztek rajta. Az F1 történetének első Szahíri Nagydíjának időmérő edzése és futama is teljes egészében éjszaka kerül lebonyolításra.

Bahrein Nagydíj vonalvezetés

A legtöbb kör és a legrövidebb köridő

A 3543 kilométeres versenypályánál csak a monacói rövidebb az idei versenynaptárban. A Szahír Nagydíjat 87 körösre tervezik, ez lesz a 2020-as év legtöbb körből álló futama. A Forma-1-es szimulációk 55 másodpercen belüli időmérős körökkel és 60 másodperc alatti versenyköridővel számolnak. A száguldó cirkusz történetének egyetlen 1 perc alatti pole pozíciós idejét Niki Lauda érte el 1974-ben, amikor a Dijon-Prenois versenypályán 58,79 másodperc alatt ért körbe Ferrarijával. Az idei év legrövidebb köre Valtteri Bottas nevéhez fűződik, aki Ausztriában ért el 1:02,939-es időt.

Az úgynevezett külső pálya a nemzetközi vonalvezetés 1-es, 2-es és 3-mas kanyarját is tartalmazza, majd egy rendkívül gyors szakaszt követően a 13-mas kanyarnál tér vissza a megszokott aszfaltcsíkra. A kevesebb kanyar miatt szorosabb verseny várható az időmérőn, a futamon pedig nagyobb lehet a forgalom, így a rajongók eseménydús hétvégére készülhetnek.

„Nagy izgalommal jelentjük be, hogy a bahreini pálya külső szakaszán rendezzük meg a 2020-as Szahíri Nagydíjat. Köszönjük a Bahreini Nemzetközi Versenypálya folyamatosan nyújtott támogatását. Számos lehetőséget megvizsgáltunk, végül arra jutottunk, hogy ez a vonalvezetés a legjobb alternatíva, mely új kihívást jelent a csapatok számára, a hatalmas sebesség és a rendkívül gyors köridők miatt pedig kiváló szórakozást nyújt a rajongóknak”, - fogalmazott Ross Brawn, a Forma-1 sportszakmai igazgatója.

„Köszönjük a Forma-1 munkáját, melyet a második versenyünk megrendezési lehetőségei kapcsán folytatott. Hatalmas elismerés ez számunkra, hiszen egy héten belül két, teljesen eltérő futamot bonyolíthatunk le. A külső pályánkat soha nem használtuk nemzetközi versenyzésre, így a vonalvezetés minden résztvevő számára új kihívást jelent majd”, - tette hozzá Salman bin Isa Al Khalifa sejk, a Bahreini Nemzetközi Versenypálya vezérigazgatója.

Bahrein Nagydíj vonalvezetés
A külső pálya a zöld szakaszt használja, a nemzetközi vonalvezetést pedig a piros szekció jelöli

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek