A Mercedes állítólag azért vonta vissza az Abu-dzabi Nagydíj végeredményével kapcsolatos fellebbezést, mert az FIA komoly lépésékre vonatkozó ígéreteket tett.

A 2021-es Forma-1-es szezon a pályán ugyan már hetek óta véget ért, ám az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj utórezgéseit még mindig lehet érezni a szaksajtóban. A Max Verstappen egyéni világbajnoki címével zárult futam eredményét a Mercedes csapata megóvta, majd az óvás elutasítását követően végül elálltak a fellebbezés lehetőségétől.

A BBC Sport úgy tudja, hogy a konstruktőri világbajnoki címet zsinórban nyolcadszor elhódító istálló ígéretet kapott a Nemzetközi Automobil Szövetségtől, hogy a 2022-es szezon előtt eltávolítja pozíciójából Michael Masi versenyigazgatót, valamint az együléses bajnokságok technikai ügyeiért felelős Nikolas Tombaziszt, a Mercedes pedig ezen ígéretek fejében hagyta annyiban a bajnokság végeredményét.

Hamilton
Hamilton nem biztos, hogy ott lesz a 2022-es évad mezőnyében

A hírek szerint a Mercedes cáfolja, hogy ilyen megállapodás született volna, viszont megfelelő intézkedéseket várnak az FIA részéről. A szövetségben állítólag vannak olyan vezetőségi tagok, akik nem érzik biztosnak Masi versenyigazgatói pozícióját. Egy biztos, az ausztrál szakemberre egyre nagyobb nyomás nehezedik.

A 37. születésnapját múlt héten ünneplő Lewis Hamilton továbbra sem szólalt meg a nyilvánosság előtt a drámai körülmények között elveszített szezonzáró óta. Craig Slater, a Sky Sports szakírója elképzelhetőnek tartja, hogy a hétszeres világbajnok egy év szabadságra vonul a történtek feldolgozása érdekében.

“Hogy ott lesz-e a rajtrácson a szezon első versenyén, az egyelőre még nem világos. Toto Wolff úgy nyilatkozott, az FIA-n a sor, hogy kivizsgálja az Abu-dzabi Nagydíj utolsó körében történteket. Valami kézzelfoghatót akarnak látni ebből a vizsgálatból, és inkább előbb, mint utóbb. Minél tovább húzódik ez az ügy, minél tovább nem kapunk eredményt a vizsgálatból, és minél tovább nem kapunk valamilyen megállapítást az FIA-tól, annál rosszabb lesz a Lewis Hamilton helyzete. Szóval bár elvárnánk, hogy Lewis visszatérjen, és megpróbálja megnyerni a nyolcadik világbajnoki címét, a dolgok jelenlegi állása szerint a csapaton belül nem egyértelmű, hogy ezt fogja-e tenni. Minden lehetőség szóba jöhet, akár egy év szabadság is Lewis számára, ha úgy érzi, nem áll készen arra, hogy 2022-ben visszatérjen” – mondta az újságíró.