2020. augusztus 05. | 07:05

Szerinted a gumik állapota vagy a térdelés miatt kell jobban aggódnia?

Lewis Hamilton elismerően nyilatkozott a Forma-1 kezdeményezéséről, mely szervezettebbé tenné a futamok előtti rasszizmus elleni tiszteletnyilvánítás ceremóniáját, ám értetlenül áll azok az indokok előtt, melyek miatt versenyzőtársai úgy döntöttek, nem térdelnek le. A Mercedes pilótája kritizálta a Magyar Nagydíj előtt tapasztalt szervezetlenséget. A hétvégi Brit Nagydíjon a faji megkülönböztetés elleni ceremónia már külön időponttal szerepelt a programban.

„Az egyeztetések meghozták a várt eredményt, úgy vélem, hogy a Forma-1 sokkal jobban megszervezte a futam előtti tisztelgést Silverstoneban” - mondta Hamilton a verseny után.

A Nemzetközi Automobil Szövetség különböző javaslatokkal élt a versenyzők felé, amivel kifejezhetik együttérzésüket a futam előtt. Ezek közé tartozik a letérdelés, melyhez a pilóták többsége csatlakozott. A gesztus világszerte elterjedtté vált más sportágakban. Az angol Premier League és az NBA játékosai egységesen letérdelnek a mérkőzések előtt. Hamilton nem érti, ez miért nincs így a Forma-1-ben.

„Nem az én tisztem, hogy megmondjam másoknak, mit kellene tenniük. Ha megnézzük a többi sportágat, a kosárlabdát, a futballt, spanyol és olasz csapatokat, nemzetiségtől és hovatartozástól függetlenül mindenki egységesen cselekszik” - érvelt Hamilton.

Néhány pilóta azért nem térdelt le, mert aggódtak, hogyan értelmezik a gesztust az ő országukban. Hamilton ezzel kapcsolatban kiemelt néhány, a szóban forgó versenyzőkkel azonos nemzetiségű sportolót, akik nem osztják ezt a véleményt.

„Amikor valaki arra hivatkozik, hogy nem gyakorolja ezt a gesztust, mert attól fél, vajon hogyan fogadják ezt a saját országában, akkor elég megnézni más sportágak azonos nemzetiségű képviselőit, akik letérdelnek a tiszteletadáskor. Hiszem, hogy lépésről-lépésre összetartóbbak és egységesebbek lehetünk” - fejezte ki reményeit a Forma-1 egyetlen hatszoros világbajnoka.

A vasárnapi futam előtt lezajlott ceremónia során Kevin Magnussen volt a hetedik, aki nem térdelt le. A Haas dán pilótája a korábbi versenyeken követte a többséget, ám ezentúl nem szeretnék, ha nevét a „Black Lives Matter” kampánnyal azonosítanák. Hamilton hálás azoknak, akik részt vettek a ceremónián, melyen a versenyzők egy videóban beszéltek az esélyegyenlőség fontosságáról.

„Büszke vagyok minden pilótára, akik viselték az „End Racism” pólót. Nem tudom, Magnussen miért nem térdelt le, nem beszéltem vele. Lépésről-lépésre közelítenünk kell egymáshoz, hogy jobban megértsük a másikat. A legfontosabb dolog versenyzőtársaink tisztelete. Talán még több párbeszédre van szükség” - mondta Lewis Hamilton a Brit Nagydíjat követően.

A Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi versenyt Silverstoneban, ezzel már hétszeres Brit Nagydíj-győztesnek mondhatja magát. Hamilton számára idegtépően alakult a futam vége, miután az utolsó körben balelső defektet kapott. A hatszoros világbajnok háromkeréken is célba ért, így ő ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán.

Szerinted a gumik állapota vagy a térdelés miatt érdemes jobban aggódnia Hamiltonnak?

  • Címkék:
  • F1