F1: Hamilton szerint Bernie Ecclestone semmit nem tud a rasszizmusról

Közzétéve:
2020-06-29, 16:33

A hatszoros világbajnok „tudatlannak” és „műveletlennek” minősítette Ecclestone nyilatkozatát.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 egykori tulajdonosa soha nem érezte a rasszizmus jelenlétet a sportban, vagy a csapatok háza táján. A 89 éves Mr. Ecclestone erről múlt pénteken egy CNN Sportnak adott interjúban beszélt. Ecclestone elmondta, hogy Lewis Hamilton faji megkülönböztetés ellen folytatott kampánya semmilyen hatással nem lesz a Forma-1-re.

A biztosítékot a sportvezető következő mondata verte ki igazán:

„A legtöbb esetben a feketék rasszistábbak, mint a fehér emberek.”

A Forma-1 egy keményen megfogalmazott közleménnyel reagált Ecclestone szavaira. A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton az Instagramon közzétett bejegyzésben fogalmazta meg ellenérzéseit.

„Szomorúan és csalódottan olvasom Bernie szavait. Ő már nem tevékenykedik aktívan a sportban, és egy másik generációhoz tartozik – talán éppen ez a probléma. Tudatlan és műveletlen hozzászólásával megmutatta, milyen messze vagyunk a társadalmi egyenlőségtől. Számomra egyértelművé vált, hogy miért nem tettek semmit a sokféleség erősítéséért a Forma-1-ben, és miért nem léptek fel a pályafutásom során rám zúduló, faji alapú támadás ellen” - mondta Hamilton.

Ecclestone és Hamilton

„Ha egy olyan embernek vannak alapvetői hiányosságai a problémával kapcsolatban, aki évtizedekig irányította a sportágat, akkor mit várunk az ő beosztottjaitól? Mindig a fejétől bűzlik a hal” - mutatott rá a probléma gyökerére a brit pilóta.

Hamilton egy 2008-as esetre világított rá, amikor Barcelonában feketére festett arcú szurkolóktól kapott rasszista támadást a téli tesztek során.

„Tisztán emlékszem az eseményekre, mintha tegnap történt volna. Az ehhez hasonló akciók nagyon mély nyomokat tudnak hagyni. Elfogadhatatlan az effajta viselkedés” - ítélte el a szurkolók cselekedetét Hamilton.

A COVID-19 vírus, valamint a faji megkülönböztetés által okozott kihívások leküzdésére #WeRaceAsOne elnevezésű kampányt indít a Forma-1. Az első versenyhétvégén Ausztriában, az esélyegyenlőség szimbólumaként az autókon, valamint a pálya körül szivárványszínű jelképek lesznek láthatók, emellett a rasszizmus elleni küzdelmet hirdető feliratok megjelenése is várható. Az F1 munkacsoportot hozott létre a sokféleség és az esélyegyenlőség erősítése érdekében.

„Elérkezett a változás ideje. Én nem nyugszom addig, amíg nem teremtünk egy elfogadóbb közeget az F1-ben. Egyenlő esélyeket kell biztosítanunk a kisebbségek számára. Továbbra is kiállok majd azokért, akiknek a diszkrimináció miatt nincs lehetőségük bekerülni a sportágba” - tette hozzá Hamilton.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

F1i

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek