F1: Hol áll a Vettel-Leclerc ügy a csapatutasítások rangsorában?

Közzétéve:
2019-10-06, 13:44

Vettel nem először szegült szembe a csapatutasítással, ám nem is ő volt az első, aki így tett.

Tárrszerző: Hajdu Balázs

Mint ismeretes Sebastian Vettel az Orosz Nagydíjon figyelmen kívül hagyta a verseny előtti megbeszélést, és még csapatutasítás ellenére sem engedte el csapattársát, Charles Leclerc-et.

A négyszeres világbajnoknak már volt ilyen esete korábban, ám előtte is volt példa csapattársak közti feszültségre.

1. Senna vs Prost

Ayrton Senna és Alain Prost legendás rivalizálásának csúcspontját az emlékezetes 1989-es Japán Nagydíj hozta el. Prost indulhatott az első rajthelyről, Sennának viszont előznie kellett a világbajnoki cím megnyeréséhez. Nagyon kemény, kerék a kerék elleni csatát vívtak egymással, melynek eredményeként mindketten a bukótérben kötöttek ki.

Prost számára véget ért a futam, Senna azonban meggyőzte a pályabírókat, hogy tolják őt vissza, így ő folytatni tudta a versenyt. A brazil pilóta elsőként látta meg a kockás zászlót, ám később kizárták, így a világbajnoki trófea Prost kezébe került.

Senna és Prost ütközött

Mi történt ezután? Prost a Ferrarihoz távozott, mivel elmondása alapján képtelen volt együtt dolgozni Sennával. Egy évvel a korábbi incidens után ismét ütköztek Japánban, ám ezúttal Senna hódította el a világbajnoki címet.

2. Hamilton vs Alonso

2007-ben mutatkozott be Lewis Hamilton a McLaren-Mercedes csapatánál, ahová a kétszeres világbajnok Fernando Alonso éppen abban az évben csatlakozott. Két ilyen rendkívüli tehetség ritkán jön ki jól egymással.

A feszültség éppen a Hungaroringen, a Magyar Nagydíj időmérő edzésén tetőzött. Mindkét autót a boxba hívták kerékcserére, hogy legyen lehetőségük még egy gyors kört futni, friss gumikon. Alonso azonban plusz 10 másodpercet állva maradt, ezzel Hamiltonnak kifutott az időből, a spanyol pedig megszerezte a pole pozíciót.

Hosszas vizsgálódást követően Alonso egy öthelyes rajtbüntetést kapott a feltartásért, Hamilton pedig megnyerte a versenyt.

Alonso a boxban tartotta fel Hamiltont

Mi történt ezután? Alonso az idény végén azonnal kérte a szerződése felbontását, és visszamenekült a Renault-hoz. Hamilton pedig közben kiváló ütemben halad a 6. VB-címe felé.

3. Vettel vs Webber

Sebastian Vettelnek komoly gyakorlata van a csapatutasítások figyelmen kívül hagyását illetően.

A 2013-as Maláj Nagydíjon a német indulhatott az első helyről, ám Mark Webber megelőzte őt. A csapat a hírhedtté vált „multi 21” üzenettel közölte Vettellel, hogy tartsa a pozícióját. A német pilóta ezúttal is a saját feje után ment, kockázatot vállalva megelőzte ausztrál kollégáját.

A verseny után igencsak fagyos hangulat uralkodott az eredményhirdetés előtt. Webber szúrósan ránézett csapattársára, és csak annyit mondott:

„Multi 21, Seb. Multi 21.”.

Webber és Vettel a dobogón

Webber a futam utáni interjúban sem rejtette véka alá, mit gondol az esetről.

„Seb a saját döntéseit hozta a mai versenyen, a csapat szokás szerint mellé áll majd. Ez már csak ilyen” - mondta Webber.

Mi történt ezután? Vettel megnyerte a 2013-as bajnoki címet, Webber pedig visszavonult.

4. Hamilton vs Rosberg

2014-ben és 2015-ben Hamilton jött ki győztesen kettejük kiélezett párviadalából. 2016-ban aztán tovább folytatták az üldözőversenyt. A világbajnoki cím sorsa a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon dőlt el.

Hamilton vezette a versenyt, ám a bajnokság megnyeréséhez arra volt szüksége, hogy Rosberg a harmadiknál rosszabb helyen érjen célba. A brit pilóta folyamatosan kapta a rádióüzeneteket, melyek felszólították, hogy gyorsítson fel. Ehelyett Hamilton visszafogta a mezőnyt, hogy a többieknek nagyobb esélyük legyen megelőzni Rosberget.

A taktika nem működött, Rosberg második helyen ért célba, ezzel övé lett a világbajnoki cím.

Rosberg ünnepli világbajnoki címét Hamilton mellett

Mi történt ezután? Rosberg visszavonult, azt állította, hogy még egyszer nem tud olyan szinten versenyezni, amivel le tudná győzni Hamiltont.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

BBC

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek