2022. december 13. | 12:06

Rutinos szakember veszi át az olasz istálló irányítását.

Mattia Binotto két hét héttel ezelőtt távozott a Ferrari csapatvezetői posztjáról. Az olasz istálló ma hivatalosan is megerősítette a sajtóban korábban értesüléseket, melyek szerint 2023 januárjától Fred Vasseur veszi át a megüresedett csapatfőnöki pozíciót.

Binotto 1995-ben, motorfejlesztő mérnökként csatlakozott a Ferrarihoz, 2019-ben nevezték ki a csapat élére. Neki sem sikerült azonban világbajnoki címig vezetnie az istállót, sokak szerint 2022-ben a hibás stratégiai döntések miatt jelentős mennyiségű pontot hagytak elveszni, így a Red Bull komolyabb ellenállás nélkül a csúcsra érhetett.

Az előző csapatfőnök lemondása óta arról lehetett hallani, hogy Vasseur az elsőszámú jelölt a posztra. A francia szakember 6 év után hagyja el az Alfa Romeo – korábban Sauber – Forma-1-es csapatát, a 2023-as szezontól pedig ismét együtt dolgozhat Charles Leclerc-rel.

„Örömmel köszöntjük Fred Vasseurt a Ferrari csapatfőnöki pozíciójában. Pályafutása során sikerrel alkalmazta tapasztalt mérnökként megszerzett technikai erősségeit, valamint azt a stabil képességét, hogy mindig a legjobbat hozza ki a pilótákból és a csapatból. Az ő vezetői elképzelései kellenek ahhoz, hogy a Ferrari ismét a csúcsra érjen” – fogalmazott Benedetto Vigna, a Ferrari vezérigazgatója.

Egyes források szerint a Ferrari már 2021-ben elkezdte Binotto utódját keresni, Vasseur pedig az Alfa Romeo csapatánál végzett munkájával komoly tiszteletet vívott ki, így hamar az olasz istálló elsőszámú jelöltjévé vált. Az elmúlt hónapokban felgyorsultak a tárgyalások a felek között, az 54 éves szakember pedig nem tudott nemet mondani a Ferrari hívó szavára.

„Nagy megtiszteltetés, hogy én lehetek a Ferrari új csapatfőnöke. Egész életemben az autósport rajongója voltam, a Ferrari pedig a kategória csúcsát képviseli. Maranellóban egy tehetséges és motivált csapattal dolgozhatok együtt, mindent megteszünk azért, hogy a Ferrari történelméhez és örökségéhez méltó munkát végezzünk. Szeretnénk boldoggá tenni a szurkolóinkat” – tette hozzá Vasseur.

 

Depositphotos