F1: A koronavírus miatt elhalaszthatják a Kínai Nagydíjat

Közzétéve:
2020-02-10, 13:26

Az FIA nem akar elhamarkodott döntést hozni, de nem szeretnék veszélybe sodorni a Száguldó Cirkusz résztvevőit sem.

Társszerző: Hajdu Balázs

Ross Brawn, a Forma-1 sportszakmai igazgatója elmondta, hogy a koronavírus miatt elhalaszthatják az eredetileg április 19-re tervezett Kínai Nagydíjat. A járványban a hivatalos adatok szerint eddig több mint 40 ezren fertőzödtek meg, és a cikk megírásának pillanatáig 910-en vesztették életüket.

„Egyelőre nyitva hagyjuk a halasztás lehetőségét. Kína egy rendkívül lelkes, növekvő piacot jelent számunkra, így mindenképpen szeretnénk ott futamot rendezni. A helyzet nem egyszerű. Egyelőre a kínai szervezőkre és hatóságokra várunk, ők hamarosan meghozzák a végső döntést. Az összes márciusra tervezett sporteseményt lefújták, így az áprilisi F1-es verseny megrendezése is kétséges. Tragikus a mostani helyzet, reméljük, hogy egy-két héten belül megszületik a hivatalos döntés” - mondta Ross Brawn a BBC Sportnak.

Pierre Gasly és Max Verstappen szelfiznek a 2019-es Kínai Nagydíjon
Pierre Gasly és Max Verstappen még csapattársak voltak a tavalyi Kínai Nagydíj idején

Legutóbb 2011-ben kellett elhalasztani Forma-1-es futamot, akkor a Bahreini Nagydíj megrendezését akadályozta az Arab Tavasz néven ismert felkelés. Kezdetben egy későbbi időpontot kerestek a verseny megtartására, ám a csapatok tiltakozása miatt a futamot teljes egészében törölték. Abban az évben 20 verseny szerepelt a naptárban – idén azonban 22-vel számolnak a szervezők. 14 hét alatt 9 futamot rendeznek - felvetődik tehát a kérdés, hogyan lehet beilleszteni a Kínai Nagydíjt egy ilyen feszített tempójú menetrendbe? Könnyen lehet, hogy a csapatok ismét közbeszólnak, és idén nem láthatják a Száguldó Cirkuszt Kínában.

UPDATE: Az FIA bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg április 19-én a Kínai Nagydíjat, azt egy későbbi időpontban pótolják majd, amikor javultak a körülmények.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

BBC

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek