Társszerző: Hajdu Balázs

Már a héten észlelhető lesz némi csökkenés az üzemanyagok árában – ennek oka pedig a Kínában terjedő koronavírus. Egy hordó olaj világpiaci ára a múlt héten 60 dollár alá esett. A trend folytatódni látszik, mivel a kínai járvány miatt kevesebben kelnek útra.

Kína a világ egyik legnagyobb olajfelhasználója, a tavalyi év során több mint 9 millió hordóval importáltak naponta. A járvány kitörése előtt még az árak emelkedésétől tartottak, az Irán és az Egyesült Államok között növekvő feszültség miatt.

tankoló férfi
A kínai autósok kevesebbet utaznak a járvány kitörése óta

A koronavírus a vírusok egyik nagy családja, a fertőzések az egyszerű megfázástól akár a súlyos akut légúti szindrómához vezethetnek. A járvány a légutakat támadja, és tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket produkál.

„Az autósok nagyrésze tisztában van azzal, hogy az üzemanyagárakat világszintű tényezők alakítják. Azt nem gondoltuk volna, hogy a koronavírus terjedése pozitívan befolyásolja majd az árakat. A Közel-Keleten egyre növekvő feszültség igazságtalanul sújtotta az autóval közlekedőket, az olajár most azonban csökkenő tendenciát mutat. 2019. október 31. óta először esett 60 dollár alá. Az autósok hamarosan a benzinkutakon érezhetik ennek hatását” - mondta a brit RAC szóvivője, Simon Williams.

Pénteken már a magyar kutakon is lehet érezni az eset hatását, 5-5 forinttal csökken a benzin és a gázolaj ára, de az előrejelzések szerint ennél jóval nagyobb esés is benne van a pakliban.

A koronavírus az elmúlt hetek-napok egyik legfontosabb témája a médiában. A szakértők a járvány lokalizálásán és megfékezésén dolgoznak. A hatóságok nem javasolják, hogy bárki is Kínába utazzon.