2023. március 20. | 09:11

Szövevényes ügy kerekedett abból, hogy egy kis bakiért büntetést kapott.

Harmadik helyen futott be a Szaúd-arábiai F1-es nagydíjon az Aston Martin színeiben versenyző Fernando Alonso. Ennek ellenére mégsem kapta meg a harmadik helyet, volt egy kis huza-vona.

A döntőbizottság csupán negyediknek értékelte, mert egy korábban kapott büntetését rosszul töltötte le. Eleve azzal kezdődött, hogy rosszul állt rajthoz, és ezért öt másodperc büntetést kapott.

A büntetés során viszont Alonso autójába belenyúlt egy szerelő, konkrétan egy hátsó emelővel ért hozzá autójához. Erről titokban a Mercedes értesíthette az illetékes ellenőrző szervet, legalábbis korábbi rádiózások erre utalnak.

Ezek alapján Fernando Alonso további 10 másodperces büntetést kapott, így a negyedik helyre taszították le a spanyol versenyzőt. Ezt az Aston Martin nem hagyta annyiba és meghallgatást kértek az ügyben.

Állításuk szerint a hátsó emelő autóhoz érintése nem számít bele az autón végzett munka fogalmába. Ezt a meghallgatás során a brit márka sikeresen bizonyította is, mivel találtak erre az esetre precedenst korábbról.

A csapatnak sikerült meggyőznie a bizottságot az ügyben. Ennek köszönhetően visszavonták a 10 másodperces büntetést és Fernando Alonso átvehette díját a harmadik helyért, a megfelő pontszámot is megkapta.

Peter Fox / Stringer / Getty Images