2020. december 18. | 21:02

A következő évtől a karbonsemlegesség, 2030-ra pedig a nettó zéró károsanyag-kibocsátás a cél.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a héten leszállította ez első hordó fenntartható bioüzemanyagokat a Forma-1-es motorbeszállítóknak. Az FIA csütörtökön elfogadta az autósport ökológiai lábnyomának csökkentéséről szóló környezetvédelmi stratégiát, melynek célja a nettó zéró károsanyag-kibocsátás elérése 2030-ra.

Az egyik legfontosabb lépés az FIA Technikai Osztálya által kifejlesztett, 100 százalékosan fenntartható üzemanyag, mely az F1-es autók meghajtását biztosíthatja a jövőben. A második generációs bioüzemanyag mintákat a Mercedes, a Ferrari, a Renault és Honda teszteli.

A célkitűzés, hogy bebizonyítsák a technológia működőképességét, és segítsék a motorbeszállítókat egy saját üzemanyag kifejlesztésében. 2021-től egyébként a kamionos Európa Bajnokság mezőnyének résztvevői is fenntartható üzemanyaggal versenyeznek majd.

„Az FIA vezető szerepet vállal az autósport és a közlekedés alacsony károsanyag-kibocsátású jövőjében. Szeretnénk csökkenteni a tevékenységeink környezetre gyakorolt hatását, hogy egy zöldebb világban élhessünk. A szerves hulladékból előállított bioüzemanyaggal hatalmas lépést tehetünk előre. A világ vezető energiavállalatainak támogatásával ötvözhetjük a legjobb technológiai és környezeti teljesítményt” - fogalmazott Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke.

A héten elfogadott Környezeti Stratégia az FIA karbonsemlegességi törekvéseinek alappilléreként szolgál.

„2021-re a karbonsemlegesség, 2030-ra pedig a nettó zéró kibocsátás elérése a célunk. Az FIA – más sportági szövetségekkel együtt – a globális klímavédelem élharcosa kíván lenni. A héten elfogadott új stratégiánk megfelelő keretrendszert biztosít a tagok együttműködésére” - tette hozzá Felipe Calderpn, az FIA Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Bizottságának elnöke.

  • Címkék:
  • F1