2023. augusztus 29. | 16:53

A hétvégén már Olaszországban versenyez a mezőny, az AlphaTauri ausztrál pilótája addig biztosan nem épül fel kézsérüléséből.

A Holland Nagydíj második szabadedzésén Daniel Ricciardo a gumifalnak ütközött, a becsapódás következtében eltört a kézközépcsontja. Az AlphaTauri Liam Lawsont hívta be az ausztrál pótlására, a fiatal versenyző a hétvégén Monzában is rajthoz állhat.

Az új-zélandi pilóta Hollandiában az utolsó rajtkockából indult, végül a 13. helyen ért célba az esővel, biztonsági autóval és piros zászlós megszakítással tarkított versenyen. Ricciardót vasárnap megműtötték, felépülése egy hétnél biztosan hosszabb időt vesz igénybe, így az Olasz Nagydíjon is Lawson kap lehetőséget.

„Ma reggel átesett az operáción, a beavatkozás sikeres volt. Egy viszonylag egyszerű műtétről van szó, mostantól pedig csak a felépülésre összpontosítunk. Normál esetben a gyógyulás akár hónapokig is eltarthat, ám egy Forma-1-es autóversenyző esetében ez gyakran sokkal rövidebb időt vesz igénybe” – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a vasárnapi Holland Nagydíj után.

A 21 éves Lawson a Forma-1-es bemutatkozását követően elmondta, örült annak, hogy sikerült befejeznie a versenyt. A csapat az új-zélandi versenyző teljesítményét méltatta, a Zandvoortban uralkodó körülmények ugyanis még a tapasztalt pilótákat is komoly próbatétel elé állították.

Ahogy az autóversenyzésben lenni szokott, Liam Lawson is gokartozással kezdte pályafutását. Az alacsonyabb formaautós kategóriákban szépen teljesített, 2019-ben ő lett a Toyota Racing Series bajnoka. Szerepelt a Német Túraautó Bajnokság (DTM), az F3 és az F2 mezőnyében, jelenleg a Team Mugen pilótája a Super Formula Championship sorozatban.