A Forma-1 szabályai értelmében a súlyos kihágásokat büntetőpontokkal “jutalmazza” az FIA. Aki 12 büntetőpontot kap egy éven belül, azt egy futamos eltiltással büntetik. A pontok 365 nap elteltével lejárnak.

Nézzük, ki hogy áll ebben a tekintetben!

Lewis Hamilton (Mercedes): 4 büntetőpont

A brit az Olasz Nagydíjon gyűjtött be két pontot azért, mert behajtott a boxba amikor az zárva volt, ez szeptember 6-án lejár. Ezen felül legutóbb a Brit Nagydíjon zsebelt be kettőt a Verstappennel való ütközésért, ezek jövő július 18-án veszítik érvényüket.

Hamilton

Valtteri Bottas (Mercedes): 2 büntetőpont

Bottas nem arról híres, hogy halmozza a büntetéseket. Mégis áll két fekete pont a neve mellett, amit a Red Bull Ringen történt boxutcai megpördüléséért kapott. Jövő év június 25-éig lesznek érvényben ezek a büntetőpontok.

Max Verstappen (Red Bull): 0 büntetőpont

A világbajnoki éllovas nem rendelkezik büntetőponttal.

Sergio Perez (Red Bull): 8 büntetőpont

A mexikói közel jár az eltiltáshoz. Egy büntetőpontot a Spanyol Nagydíjon kapott, amiért figyelmen kívül hagyta a kék zászlót. Ez már augusztus 16-án lejár. Szeptember 11-éig érvényes a Toszkán Nagydíjon begyűjtött büntetőpont, ami a második szabadedzésen kapott a Räikkönennel való ütközésért. Jövő április 18-áig van érvényben az a két pont, amit az Emilia Romagna GP-n szerzett, mégpedig a biztonsági autós fázis alatti előzésért. Az Osztrák Nagydíjon négy fekete pontot is bezsebelt Perez, kétszer kettőt kapott Leclerc leszorításááért - ezek egyaránt jövő július 4-éig lesznek a neve mellett.

Lando Norris (McLaren): 8 büntetőpont

Norris a Forma-1 másik fenegyereke, legalábbis a büntetőpontok tekintetében. A Török Nagydíjon három büntetőpontot kapott, mert nem vette figyelembe a sárga zászlós figyelmeztetést a nyolcas kanyarban az időmérő edzésen. Ezek november 14-éig lesznek érvényben. Újabb három pont áll a neve mellett azért, mert a piros zászló ellenére nem tért be a boxba az Azeri Nagydíjon csak egy körrel később, ezek 2022. június 5-éig maradnak hatályban. Az Osztrák Nagydíjon Perez ellen elkövetetett manőveréért két pontot kapott Norris, ezek jövő július 4-éig aktuálisak.

Daniel Ricciardo (McLaren): 1 büntetőpont

Az ausztrál az Orosz Nagydíjon nem vette figyelembe a versenyigazgatóság utasítását, ezért egy büntetőpontot kapott. Szeptember 27-én azonban ez lejár.

Charles Leclerc (Ferrari): 2 büntetőpont

A monacói vehemens stílusáról ismert, ennek ellenére csak két büntetőpont szerepel a neve mellett. Ezeket a Sakhiri Nagyídjon kapta a Perezzel való ütközésért kapta, az incidensnek azonban végül Verstappen itta meg a levét. Ezek december 6-án járnak le.

Carlos Sainz Jr (Ferrari).: 1 büntetőpont

A Ferrari újonc versenyzője még a McLaren színeiben kapott egy fekete pontot, amikor a Török Nagydíjon feltartotta Perezt az időmérő edzésen. November 14-én ez a pont érvényét veszíti.

Fernando Alonso (Alpine): 0 büntetőpont

Az idén visszatérő Alonso nem kapott eddig büntetőpontot.

Esteban Ocon (Alpine): 1 büntetőpont

Ocon neve mellett csupán egyetlen egység szerepel, amelyet a hetvenedik évfordulós futamon gyűjtött Russell időmérőn történő feltartásáért. Augusztus 8-án azonban le is jár ez a pontocska.

Sebastian Vettel (Aston Martin): 6 büntetőpont

Az idényt pocsékul kezdő, azóta azonban néhány jobb eredményt is szállító Vettel a Bahreini Nagydíjon öt büntetőpontot is kapott. Hármat azért, mert az egyes kanyarban figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót még az időmérő edzésen, kettőt pedig azért, mert Oconnal ütközött - szintén az egyes kanyarban, immáron a versenyen. Az Osztrák Nagydíjon újabb fekete pont került a német neve mellé, mivel tönkretette Alonso időmérő edzését.

Lance Stroll (Aston Martin): 4 büntetőpont

Stroll a Portguál Nagydíjon kapott három fekete pontot, kettőt a Norrissal való ütközésért, egyet pedig sorozatos pályaelhagyásért. Ezek október 25-én lejárnak. Van még egy büntetőpontja az Emilia Romagna Nagydíjról is, ezt is pályaelhagyásért kapta, ez csak jövő április 18-án fog hatályon kívül kerülni.

Kimi Räikkönen (Alfa Romeo): 5 büntetőpont

Ki hinné, de Kimi sem rendelkezik makulátlan mérleggel. A Toszkán Nagydíjon a boxutcába vezető útja során ment rá a fehér vonalra, ezért egy pontot kapott, szeptember 13-án fog lejárni. Két pontja van az Eifel GP-ről, ezeket a Russellel történt ütközésért kapta, október 11-éig érvényesek. Van még két büntetőpontja Ausztriából is, amikor emlékezetes módon megtorpedózta Vettelt, ezek jövő július 4-éig érvényesek.

Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo): 5 büntetőpont

Az olasz két büntetőpontot kapott, mert túl gyorsan közlekedett a biztonsági autós fázis alatt, ezek augusztus 2-áig érvényesek. Két fekete pont szerepel a neve mellett azért, mert behajtott a zárt boxutcába az Olasz Nagydíjon, ezek szeptember 6-ig aktívak. Ausztriában a Safety Car bentléte alatt előzött Giovinazzi, ezért újabb két büntetőpont járt, amelyek jövő július 4-éig érvényesek.

Pierre Gasly (AlphaTauri): 1 büntetőpont

A francia a spanyol futamon nem elég precízen állt fel a rajtrácsra, ezért egy büntetőpontot kapott, ami jövő május 9-éig lesz érvényben.

Cunoda Júki (AlphaTauri): 4 büntetőpont

A kis japánnak máris négy büntetőpontja van, amit négy különböző incidensért gyűjtött. Először az Emilia Romagna GP-n figyelmeztették, ahol sorozatosan elhagyta a pályát, jövő április 18-áig lesz ez a pont érvényben. A Stájer Nagydíjon Bottast tartotta fel a kvalifikáción, ez a büntetőpont 2022. június 26-áig lesz aktív. Ausztriában kétszer egy büntetőpontot kapott, mivel a boxutcához tartozó fehér vonalat érintette, ezek jövő július 4-éig maradnak érvényben.

Mick Schumacher (Haas): 0 büntetőpont

Az ifjú német eddigi pályafutása során nem kapott ilyen jellegű megrovást.

Nikita Mazepin (Haas): 5 büntetőpont

Az orosz máris 5 büntetőpontnál jár, pedig ez az első éve az F1-ben. A Portugál Nagydíjon figyelmen kívül hagyta a kék zászlót, ezért kapott két fekete pontot, melyek jövő május 2-án járnak le. A Spanyol Nagydíjon Norrist tartotta fel az időmérő edzésen, ezért egy büntetőpont járt, mely május 9-éig lesz aktív. Az Osztrák Nagydíjon három büntetőpontot kapott Mazepin, amiért a dupla sárga zászlót figyelmen kívül hagyta az ötös kanyarban a versenyen. Ezek jövő év július 4-éig lesznek érvényben.

George Russell (Williams): 7 büntetőpont

A képzeletbeli dobogó harmadik helyére fér fel a Williams tehetsége. Három pont áll a neve mellett, mert a tavalyi Brit Nagydíj időmérő edzésén dupla sárga zászlót figyelmen kívül hagyva tempósan autózott, ezek augusztus 1-jén azonban le is járnak. November 14-éig van érvényben az a három pont, amit szintén dupla sárga zászló figyelmen kívül hagyásáért kapott, ez még a Török Nagydíjon történt az időmérő alatt. A legutóbbi Brit Nagydíjon a sprintfutamon ütközött Sainz-cal, amiért egy büntetőpontot kapott, mely jövő július 17-éig lesz aktív.

Nicholas Latifi (Williams): 6 büntetőpont

Latifi az Azeri Nagydíjon kapott három fekete pontot, mivel az instrukciókat figyelmen kívül hagyva nem követte a Safety Cart a boxba. Ezek jövő június 6-áig lesznek érvényben. Az Osztrák Nagydíjon szintén három büntetőpontot kapott, amikor a versenyen figyelmen kívül hagyta a dupla sárga zászlót, ezek jövő év július 4-éig lesznek aktívak.

Nézd meg, kik voltak az F1 történetének felejthetetlenül rossz pilótái!